2024. június 17., hétfő

Vad és gyümölcsös megfér egymás mellett

Bácskertesen kisfeszültségű elektromos kerítéssel védekeznek a károkozás ellen

A Vajdasági Magyar Szövetség küldöttsége tegnap Bácskertesen (Kupuszinán) megtekintette a Vajdaság Erdői Közvállalat által megvalósított pilótaprojektumot, amellyel egy kisfeszültségű elektromos kerítést létesített egy gyümölcsösben a vadon élő állatok okozta károk megelőzése érdekében.

A Kozara különleges célú vadászterület kerítésének rossz állapota és részben jogosulatlan kidöntése miatt bizonyos számú szarvas kijutott Bácskertes község területére. A vadászterület településsel határos részén számos gyümölcsgazdaság található, amelyekben a vadállatok a gyümölcsfák kérgének megrágásával tetemes kárt okoztak.

Kókai Rolandtól, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatójától megtudtuk, a vadon élő állatok által télen okozott károk megelőzése érdekében dolgozta ki a Vajdaság Erdői Közvállalat a pilótaprojektumot. Ennek a pilótaprojektumnak a kidolgozásán kívül a Vajdaság Erdői a bácskertesi helyi közösséggel együttműködve, egy másik 80,31 hektáros gyümölcsössel beültetett területet kerít majd be 480 méter hosszúságban és 2 méter magasságban a kisfeszültségű elektromos kerítéssel.

A kitelepített napenergiával táplált kisfeszültségű elektromos védőkerítés teljesen ártalmatlan az emberre és az állatokra egyaránt, miközben a gyümölcsös fáit hatékonyan megvédi a vadon élő állatoktól.

Az eseményen jelen volt Kókai Róland, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója, dr. Úri Emese, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselőjelöltje, Ökrész Rozália, a VMSZ köztársasági képviselőjelöltje, Dubacz Éva tartományi képviselő, a kupuszinai helyi közösség alelnöke, Pelt Iona tartományi segédtitkár, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke, Péter István, Apatin község polgármesteri tanácsosa, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének alelnöke, Rekettye Róbert, a kupuszinai helyi közösség elnöke, Hodovány Attila, Apatin község Tanácsának tagja, dr. Goretić Vámoser Györgyi, a Zombor városi képviselő-testület VMSZ-frakciójának vezetője, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének alelnöke, Jankovich Szilárd Zombor városi tanácsos, Pribilla Attila, Zombor segédpolgármestere, Csapó Judit, a zombori városi képviselő-testület képviselője, Gellér Magdolna, a zombori városi képviselő-testület képviselője és Kanizsai Tamás, a zombori városi képviselő-testület képviselője.