2024. április 30., kedd

Kritikaérzékeny bíróság?

Európai partnereket keres a katonai szakszervezet egy általuk példátlannak nevezett eset kapcsán

Másodfokon is katonai tisztségének megvonására ítélte a bíróság Predrag Jevtićet, a Szerbiai Katonai Szakszervezet főtitkárát, aki a Kurir napilapnak 2018 júliusában adott interjúja miatt került a Katonai Fegyelmi Bíróság elé. Az újabb ítéletről Novica Antić, az említett szakszervezet vezetője tájékoztatta a nyilvánosságot tegnap felháborodva.

Arról is beszámolt, hogy a történtek miatt a szervezet találkozót kért Tanja Fajon európai parlamenti képviselőtől, az EP szerbiai stabilizációs és társulási bizottsága elnökétől. A hadseregben betöltött tisztség visszavonása Antić szerint egyedülálló eset az európai szakszervezeti harc fennállása óta, ezért is kívánja a történtekről tájékoztatni az illetékes európai parlamenti képviselőt. Az interjú voltaképpen a szakszervezet interjúja volt annak vezetője szerint, melyet Jevtić csupán ellátott kézjegyével hivatalos válasznak nyilvánítva azt pozíciójával összhangban.

Az eset kapcsán Branislav Milojčić védőügyvéd elmondta, hogy ügyfelét egyszer sem hallgatták meg, meggyőződése szerint minden bizonyíték hiányában ítélték el. A szakszervezet követeléseinek sem tettek eleget, emlékeztetett, mely folyamatosan kérte a bíróságot, hogy tegye nyilvánossá az eljárást és a pert. Bejelentette, hogy hamarosan feljelentést tesz a bíróság ellen, mely szerinte a legkevésbé sem számít bíróságnak, sokkal inkább hatalmi szerv, mely saját szabályai szerint jár el.

Az említett interjúban Jevtić a katonaságon belüli áldatlan állapotokról beszélt, a hatalomnak a nemtörődömségére mutatott rá.