2024. április 30., kedd

Előrehozott választást tartanak ma Koszovóban

Előrehozott parlamenti választást tartanak ma Koszovóban, ahol az 1,9 millió szavazópolgár 120 parlamenti helyről dönt.

A parlamenti helyekért összesen 25 politikai szervezet versenyez: 20 párt, 4 koalíció és 1 független jelölt. A koszovói kormányválság júliusban robbant ki, amikor Ramush Haradinaj kormányfőt a hágai különleges ügyészség háborús bűnök elkövetéséért gyanúsítottként idézett be. A kormányfő akkor azzal indokolta lemondását, hogy nem lehet egyszerre gyanúsított és kormányfő is. A 120 tagú koszovói parlamentben 20 szavatolt helye van a kisebbségeknek, ebből 10 a szerb közösségeknek jár, 10 mandátumon pedig a többiek (törökök, romák, bosnyákok, askálik, egyiptomiak, goránik) osztoznak. A szerb kisebbség számára fenntartott helyekért a Szerb Lista, a Független Liberális Párt, a Koszovói Szerbek Pártja és a Szabadság elnevezésű koalíció verseng. 

A szavazást a nemzetközi sajtó is árgus szemekkel figyeli, a választási helyiségekben pedig több nemzetközi szervezet felügyel az esetleges szabálytalanságok elkerülése miatt, egyebek között az Európai Unió delegációja is.

Az előzetes felmérések szerint egyik pártnak vagy koalíciónak sem sikerül majd megszereznie a kormányalakításhoz szükséges többséget – ehhez a képviselők kétharmadának támogatására lenne szükség–, így – ahogyan az történt legutóbb 2017-ben is – hosszas koalíciós tárgyalásokra lehet számítani.

A szavazóhelyiségek reggel 7-kor nyitottak és 19 órakor záródnak.