2024. április 30., kedd

Bojkottal a hatalomért

Az ellenzék továbbra is a választásokról való távolmaradást tartja a siker zálogának

Az eddigi nyilatkozatok értelmében azt már szinte biztosra vehetjük, hogy az idén nem lesznek előrehozott köztársasági parlamenti választások, míg a 2020-ban esedékes voksolás időpontjával kapcsolatban egyelőre csupán találgatások láttak napvilágot. A Večernje novosti értesülései szerint 2020. március 22-én, vagy 29-én járulhatunk majd az urnák elé. Mindeddig az sem derült ki minden kétséget kizáróan, hogy hány politikai párt listája közül választhatunk majd, az ellenzéki pártok és csoportosulások ugyanis nem hoztak végső döntést a választások esetleges, korábban kilátásba helyezett bojkottjáról. 

MÉG LATOLGATNAK

A Szövetség Szerbiáért pártkoalíció hamarosan dönt a soron következő választások esetleges bojkottjáról, közölte ma egy Užicéban tartott rendezvényen Vuk Jeremić, a Néppárt és Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke, ők mindketten meg vannak győződve arról, hogy Aleksandar Vučić, a kormánykoalíció gerincét alkotó Szerb Haladó Párt elnöke nem hajlandó igazságos és egyforma feltételeket biztosítani minden politikai párt számára a választásokon.

Jeremić nem hisz Vučićnak, függetlenül attól, hogy az említett pártelnök az elmúlt időszakban több alkalommal is a választások igazságossága mellett kötelezte el magát, szerinte Vučić minden további nélkül hajlandó megmásítani véleményét, vagy megszegni korábbi ígéretét. Jeremić továbbra is kitart amellett, hogy az ellenzék akkor buktathatja meg sikeresen a Szerb Haladó Pártot és Vučićot, ha bojkottálja a választásokat. A sikeres bojkott szemléltetheti a leghitelesebben, hogy Szerbiában nem uralkodnak normális állapotok, nyomatékosította Jeremić, aki arról is meg van győződve, hogy a nemzetközi közösség képviselői rövidesen mind határozottabban a választásokon való részvételre próbálják majd buzdítani az ellenzéki politikai pártokat. A Néppárt elnöke reméli, hogy a Szövetség Szerbiáért alkotó pártok kitartanak, azaz nem hajolnak meg a nemzetközi közösség nyomásgyakorlása előtt. Amennyiben az ellenzék nem vesz részt a választásokon, Vučić hatalma elveszíti legitimitását, ennek folyományaként a Nyugat emlékeztetni fogja Vučićot arra, hogy mielőbb teljesítse a Koszovó államiságának az elismerésével kapcsolatos ígéretét, az ellenzék pedig ezen a ponton kamatoztathatja a bojkott által megszerzett erejét és megakadályozhatja, hogy Vučić „eladja” Koszovót, ez pedig ahhoz vezet, hogy a Nyugat többé nem veszi hasznát Vučićnak, részletezte a lehetséges, a bojkott eszközével kivitelezendő megbuktatási forgatókönyvet Jeremić.

Lutovac mindehhez azt is hozzátette, hogy a Belgrádi Egyetem Politikatudományok Karán megejtett egyeztetéssel az SZHP valójában elismerte, hogy Szerbiában nem szabadok a választások, mert ha azok lennének, nem lenne miről beszélgetni. Lutovac szintén meg van győződve arról, hogy a választások akkor lesznek sikeresek, ha azt az ellenzék bojkottálja, továbbá reményét fejezte ki, hogy úgy a Szövetség Szerbiáért, mint a Szabad Polgárok Mozgalma is a bojkott mellett dönt.

A HALADÓK RÉSZVÉTELRE BUZDÍTANAK

Ezzel egyidejűleg Aleksandar Vučić arról biztosította a közvéleményt, hogy nagyon szeretné, ha az ellenzék részt venne a soron következő választásokon. Szerbiának az az érdeke, hogy minél több politikai csoportosulás megmérettesse magát, azért, hogy egyértelműen kiderüljön, melyiknek milyen a támogatottsága, érvelt az SZHP elnöke a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva, kiemelvén: mindent megtesz annak érdekében, hogy sikerüljön bizonyítani a választások igazságtalanságával kapcsolatos állítások hamisságát. Támogatja a választói névjegyzék naprakésszé tételét, valamint a politikai pártok finanszírozásával kapcsolatos reformok megejtését, tette hozzá, kiemelvén, hogy alkotmányos felhatalmazásaival összhangban bármelyik ellenzéki párt vezetőjével hajlandó tárgyalni, feltéve, hogy az adott párt átlépi a választási küszöböt.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor tartják meg a választásokat, nyilatkozta a téma kapcsán Nebojša Stefanović belügyminiszter, az SZHP magas rangú tisztségviselője a Večernje novostinak, mondván, a törvényes szabályok értelmében 2020 márciusában, vagy áprilisában kell megtartani azokat. Stefanović azokra a találgatásokra is reagált, amelyek szerint a népszavazást az alkotmánymódosításról a választásokkal egy napon tarthatják meg, kifejtvén, hogy ennek nincsen valóságalapja, már csak azért sem, mert az igazságügy helyzetével kapcsolatos alkotmánymódosítás tekintetében van még tennivaló.

Stefanović nem ért egyet azokkal az értékelésekkel, melyek szerint bojkottjával az ellenzék megfosztaná legitimitásától a jövőbeni hatalmat, továbbá hiszi, hogy az ellenzék csupán alibit keres, mivel tisztában van azzal, hogy nem rendelkezik kellő támogatottsággal.