2024. május 2., csütörtök

Thaçi: sajnálattal vettem tudomásul a történteket

A koszovói elnök a médiából értesült

Hashim Thaçi koszovói elnök is reagált a hírre, miszerint váratlanul lemondott tisztségéről Ramush Haradinaj koszovói kormányfő.

A politikus elmondta, a médiából értesült arról, hogy a háborús bűnöket vizsgáló koszovói különleges bíróság gyanúsítottként idézte be Ramush Haradinajt, és a médiából tudta meg azt is, hogy a kormányfő lemondott a koszovói döntéshozásban elfoglalt pozíciójáról.

Sajnálattal vettem tudomásul a történteket, hisz tanácsadómat és másokat is beidézett a különleges bíróság – értékelte Thaçi és hozzátette, Haradinajnak joga volt meghozni a fentiekben említett döntést.

Tudomásul vettem, a továbbiakban pedig a koszovói alkotmánnyal és törvényekkel összhangban járok majd el. Mindazonáltal hiszek a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) tisztaságában és hiszem, hogy harcosainak erkölcsi értékei a helyükön voltak. Senki nem rombolhatja le a szabadságért vívott harcunk értékeit – húzta alá Hashim Thaçi koszovói elnök.

Mint ismeretes, Ramush Haradinaj a koszovói kormány pénteki ülésén adta be visszavonhatatlan lemondását, mert az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett feltételezett háborús bűnöket vizsgáló koszovói különleges bíróság gyanúsítottként idézte be.