2024. május 19., vasárnap

A feszültség áthidalható

Az idén több állam diplomáciai képviselőjének mandátuma lejár, úgy Montenegró belgrádi nagykövetének is, aki búcsúlátogatást tett tegnap Aleksandar Vučić szerb államfőnél. Branislav Mićunović, aki több évig volt Montenegró diplomáciai kéviselője Szerbiában, tegnap is a két ország jószomszédi viszonyáról tárgyalt, illetve arról, hogyan tudnák áthidalni a jelenlegi feszültségeket a két állam között – áll az elnökség közleményében.

Vučić a diplomáciai látogatás során kiemelte, ezután is törekedni fog arra, hogy békepolitikájával és a Nyugat-Balkán együttműködésével népszerűsítse a régió stabilitását.

Vučić és Mićunović egyetértett abban, hogy a két országnak támogatnia kell egymást az euróintegráció útján, illetve az infrastrukturális összekötettésnek és a gazdasági együttműködésnek elsőbbséget kell élveznie mindkettőjük számára.

Aleksandar Vučić tegnap fogadta Alekszandr Csepurin, Oroszország leköszönő belgrádi nagykövetét is. Ezúttal az államfő megköszönte az orosz diplomatának azt, hogy 7 éves mandátuma alatt erősítette Szerbia és Oroszország jó kapcsolatát, és sokszor kiállt Szerbia érdekei mellett.

Vučić kitért arra is, hogy Oroszország támogatása nélkül sok mindent nem tudott volna megvalósítani. Megemlítette a Belgrád–Újvidék–Szabadka vasútvonal felújítását, ennek során az orosz vasúti társaság az Ópazova és Újvidék közötti szakaszon dolgozott, valamint az energiabiztonság kiépítésében tett törekvéseket (Török Áramlat szerbiai szakaszának megépíte esetében) és a polgárok védelmét is.