2024. április 30., kedd

Közös projektumok a közös érdek mentén

A Budapest–Belgrád-vasútvonalnak a tervek szerint 2017 júniusáig kellene elkészülnie

Kedden Belgrádban megkezdődött a Szerbia és Kína közös szervezésében megrendezésre kerülő, harmadik Kína–Közép-Kelet-Európa-csúcstalálkozó. A rendezvényen Li Ko-csiang kínai miniszterelnök mellett 15 közép-kelet-európai ország kormányfője vesz részt. Horvátországot a kormányfő-helyettes képviseli. A csúcstalálkozón nagyjából 6 ezer vendég részvételére számítottak, közöttük körülbelül ezer akkreditált újságíróra.

A rendezvényen Li Ko-csiang kínai miniszterelnök mellett 15 közép-kelet-európai ország kormányfője vesz részt, Horvátországot a kormányfő-helyettes képviseli (Fotók: Ótos András)

A rendezvényen Li Ko-csiang kínai miniszterelnök mellett 15 közép-kelet-európai ország kormányfője vesz részt, Horvátországot a kormányfő-helyettes képviseli (Fotók: Ótos András)

A szerb fővárosba elsőként Li Ko-csiang érkezett meg hétfőn este. A keddi nap a résztvevők közötti bilaterális tárgyalásokkal kezdődött, majd délután a Száva Központban kezdetét vette a gazdasági fórum, amelyet Aleksandar Vučić szerb, Li Ko-csiang kínai és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökök nyitottak meg. A csúcstalálkozón számos kínai és közép-kelet-európai ország vállalatának képviselője is részt vesz.

Szerda délelőtt kerül majd sor a szerb, magyar, macedón és kínai kormányfők találkozójára, amelyen a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújításának lehetőségeit vitatják meg a felek, majd a beszélgetés után sajtótájékoztatón összegzik álláspontjukat. A szerb államvezetőség és a kínai kormányfő közötti protokolláris találkozókra szerda délután lehet számítani. A szerb és a kínai félnek több megállapodást is alá kellene írnia a nap folyamán. A tervek szerint a kínai miniszterelnök részt vesz a Zimonyt Borcsával összekötő Pupin-híd ünnepélyes megnyitóján. Ez a híd az első jelentősebb és költségesebb kínai beruházás Szerbiában.

Budapest–Belgrád-vasútvonal

Aleksandar Vučić Yang Chuantang kínai közlekedési miniszterrel a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújításáról és a finanszírozás megvalósításáról beszélgettek. A hatástanulmányt a tervek szerint 2015 júniusáig készítik el, a munkálatoknak pedig 2017 júniusáig kellene befejeződniük. Az elképzelések szerint a kétvágányú vasúti pályán a vonatok óránként 200 kilométeres sebességgel haladhatnának.

Vučić a bilaterális egyeztetések során kedden Milo Đukanović montenegrói, Victor Ponta román, Miro Cerar szlovén, Robert Fico szlovák, Bohuslav Sobotka cseh, Laimdota Straujuma lett és Taavi Roivas észt kormányfőkkel, valamint Vjekoslav Bevandával, a bosznia-hercegovinai minisztertanács elnökével beszélgetett.

Aleksandar Vučić szerb és Victor Ponta román miniszterelnökök az országaik közötti bilaterális és gazdasági együttműködés elmélyítésének lehetőségeiről tárgyaltak. Egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy az infrastruktúra területén a Temesvár–Belgrád-autópálya kiépítése élvez elsőbbséget, ezért a feleknek az eddigieknél is nagyobb igyekezettel kell hozzáállniuk a megvalósításhoz. Először el kell készíteni a vonatkozó hatástanulmányt, majd megoldani a finanszírozás kérdését. A szerb és a román kormányfők felvetették az úgynevezett transzbalkáni folyosó projektum megvalósításának lehetőségét is. A folyosónak köszönhetően jobbá válna a két ország közötti villanyáramcsere, ilyen módon összekötve Szerbiát és Romániát Európa többi részével. A kormányfők egy közös gázvezeték kiépítésének a lehetőségét sem zárják ki.

Laimdota Straujuma lett kormányfő arról biztosította Vučićot, hogy EU-elnöklőként országa támogatni fogja, hogy a Szerbia és az EU közötti csatlakozási tárgyalások során minél előbb megnyíljanak az első tárgyalási fejezetek. Straujuma meg van győződve arról, hogy Szerbia komolyan áll hozzá a gazdasági reformokhoz, valamint az EU részéről feltételként meghatározott politikai folyamatok lebonyolításához.

A Vučić és Taavi Roivas észt kormányfő között zajló beszélgetés középpontjában szintén Szerbia európai integrációja állt. A szerb kormányfő köszönetet mondott Észtország támogatásáért, majd a Szerbiában zajló reformfolyamatokról számolt be. A felek szót ejtettek arról, hogy Észtország segíthetne Szerbiának az úgynevezett e-kormányzás projektum megvalósításában, hiszen ennek a balti országnak sikerült tökéletesítenie ezt a modellt, amely pénzt és időt takarít meg a kormánynak.

Robert Fico szlovák miniszterelnök meglátása szerint Szerbia megítélése Európában és a világban egyre jobb. Fico Szlovákiába hívta szerb kollégáját. Fico értékelése szerint a szlovák szakértők sokat segíthetnének a szerb illetékeseknek a szürkegazdaság elleni küzdelemben. Ha Szerbia erre igényt tart, Szlovákia szívesen kölcsönzi szakembereit, akik tanácsot adhatnának azzal kapcsolatban, hogy miként lehet jobbá tenni az adófizetést, mondta Fico.

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő és Vučić a két ország közötti gazdasági együttműködésről beszélgetett. Az energetika, infrastruktúra és közlekedés terén kiemelkedően nagyok a Szerbia és Csehország közötti együttműködés lehetőségei, hangsúlyozták a felek. Vučić felvetette annak lehetőségét, hogy a közeljövőben szervezzenek egy közös gazdasági fórumot, amelyen körbejárhatnák a közös beruházások és projektumok lehetőségét. Sobotka köszönetet mondott Vučićnak, amiért a szerb kormányfő októberi prágai látogatása során egyeztetett projektumok megvalósítása terén már konkrét lépések történtek.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök is látogatásra hívta Vučićot, majd kifejtette, hogy a két ország közötti kapcsolatok még soha nem voltak ennyire jók, mint amilyenek most. A felek megvitatták a Szerbia és Szlovénia közötti gazdasági együttműködés elmélyítésének lehetőségeit. Cerar értékelése szerint Szerbia eddig soha nem látott energiával áll hozzá az európai integrációhoz, és Szlovénia támogatására mindig számíthat ebben a folyamatban.

Vučić és Vjekoslav Bevanda, a bosznia-hercegovinai minisztertanács elnöke a regionális együttműködésről tárgyaltak. Mindketten az infrastrukturális projektumokat tartják a legfontosabbnak, amelyekre pénzt az EU-alapokból szerezhetnének. A két kormányfő megállapodott abban, hogy közös munkacsoportot hoznak létre, amely kidolgozza a majdani közös projektumok tervezetét. Ezen a beszélgetésen Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter is részt vett, aki azt mondta: a két országnak fokozottabbá kellene tennie kereskedelmi együttműködését és közösen fellépnie a harmadik országok piacain.

Ehhez hasonló szellemben zajlott a Milo Đukanović montenegrói kormányfő és Vučić közötti beszélgetés. Đukanović különösen fontosnak tartja a már megkezdett projektumokat, mint amilyen a Belgrád–Bar-vasútvonal felújítása. Vučić és Đukanović szintén közös munkacsoportot alapítana, amely kidolgozná a jövőbeni közös projektumok tervezetét.  

Orbán Viktor miniszterelnök ismét támogatásáról biztosította Montenegró euroatlanti integrációját, amikor Belgrádban tárgyalt Milo Đukanović montenegrói kormányfővel

Orbán Viktor miniszterelnök ismét támogatásáról biztosította Montenegró euroatlanti integrációját, amikor Belgrádban tárgyalt Milo Đukanović montenegrói kormányfővel