2024. április 30., kedd

A polgárok jólétét koordináló hatalomra van szükség

Bojan Pajtić: Amennyiben a szavazópolgárok kétharmada részt vesz a választásokon, a mostani európai beállítottságú ellenzéki pártok kormányt alakíthatnának

Egyelőre annyi bizonyos, hogy a tavasszal választani fogunk. A tartományi és helyhatósági választás mellett a kormányfő bejelentése szerint köztársasági szinten is. Egyelőre még egyetlen szinten sem írták ki a választásokat, ennek ellenére már javában folynak az előzetes egyeztetések és az azzal járó találgatások, hogy ki kivel léphetne választások előtti koalícióra, hogy minél erősebb alternatívát képezzen a Szerb Haladó Párttal szemben. A legnagyobb talány, hogy az úgynevezett európai beállítottságú ellenzéki pártok külön-külön, együttesen, vagy esetleg két tömörülésben mérettetik-e meg magukat. A téma kapcsán Bojan Pajtićot, a Demokrata Párt elnökét kérdeztük. A tartományi kormányfő elektronikus levélben válaszolt kérdéseinkre.

Várhatólag hamarosan döntés születik arról, hogy az európai beállítottságú ellenzék hogyan vesz részt a választásokon. Több elképzelés is napvilágot látott. Mi a benyomása arról, hogy egyesek már az első találkozó előtt megpróbálták ellehetetleníteni a közös fellépést?

– A választásokon való részvétel modelljéről az elkövetkező találkozókon tárgyalunk majd. A Demokrata Párt prioritása Vučić rezsimjének a megdöntése, minden egyéb másodrangú a számunkra. A választásokon való részvételről hideg fővel kell dönteni.

Az előttünk álló választási kampányban a Demokrata Párt mely kérdésekre helyezi majd a hangsúlyt?

– A Demokrata Párt választási programjának alapját a felelősségteljes piacgazdaság, a népjóléti társadalom, a polgárok érdekeit szolgáló közigazgatás és a nagyon hiányzó joguralom megteremtése képezik. A Demokrata Párt már 26 éve az egyik a két legnagyobb pártból az országban, és mindig minden nemzeti közösség védelmezője volt. Mi polgári, tehát egyszerre magyar, szerb, horvát, szlovák és bosnyák párt vagyunk. Az elmúlt négy esztendő megmutatta, hogy nincs okunk hinni abban, hogy megváltoztak azok, akik nemzeti hovatartozásuk miatt elüldözték az embereket Vajdaságból, egy szendvicset kínálva a magyaroknak és kettőt a szlovákoknak. Ezek az emberek ugyanannyira erőszakosak és dölyfösek maradtak, mint amilyenek voltak. Választási programunk nem pártkérdés, hanem a tisztességes, szabad Szerbia fennmaradásának kérdése, program a szegénység és a nyomorúság ellen minden téren. Szerbiának a búzatermeléstől a szoftverkészítésig teremtő polgárok országának kell lennie, polgárokat szolgáló, és nem azok felett hatalmaskodó intézmények országának. Szerbiának nem a felfuvalkodottságtól félőrültekké vált vezetőkre, hanem a polgárok jólétét motiváló és koordináló hatalomra van szüksége. Nincs több vesztegetni való időnk, nem egy év, hanem egy nap sem.

Hogyan motiválni az embereket, hogy elmenjenek szavazni?

– Sokan csalódottak, nagyon sok az apatikus ember. Olyanok is vannak, akik félnek. Mindez Vučić politikájának a következménye, amely a megtorlásra való felszólítással, összeesküvésekkel, fenyegetésekkel és erőszakkal a rémuralom hangulatát kelti. Mindez négy évvel ezelőtt még félelemmel töltötte el az embereket, Vučić ezzel a hangulatkeltéssel továbbra is készenlétben akarja tartani szavazóit, azonban egyre inkább arra készteti az absztinenseket, „fehércédulásokat”, ijedt, tisztességes polgárokat, hogy menjenek el szavazni. A mi kötelességünk, hogy lehetőséget kínáljunk nekik, hogy valami mellett, és ne valami ellen szavazzanak. Programunkért készen állunk felelni nekik, tisztában lévén azzal, hogy nem szalaszthatjuk el a másik esélyt, amelyet a polgárok készek nyújtani nekünk. Nem akarjuk Vučićot egy nappal sem tovább Szerbia élén látni, mert politikája kártékony a polgárokra nézve, és csak az ő és munkatársai szűk körének a javát szolgálja. Nem lesz ő képes annyira megsérteni a szabályokat, amennyire a polgárok készek lesznek megüzenni neki, mit gondolnak négyéves hatalomgyakorlásáról.

Milyen kampányt várnak? Számítanak támadásokra a legnagyobb hatalmi pártból, és mekkora mértékben foglalkoznak majd a hatalmi körökből érkező állításokkal?

– A Szerb Haladó Párt már régóta naponta értelmetlen vádakat közöl a Demokrata Pártról. A politikai gyűlölködés és a verbális erőszak 2016-ban a modern világban mindenhol elfogadhatatlan, kivéve a Szerb Haladó Pártban, amely érvek hiányában csak ily módon képes kommunikálni. A Demokrata Párt és tisztségviselői feljelentést tesznek mindazok ellen, akik bűnözőknek vagy tolvajoknak neveznek, és legsúlyosabb bűncselekmények miatt ítélkeznek olyan személyek felett, akik ellen semmilyen eljárás nincs folyamatban, legyen szó a Szerb Haladó Párt magas rangú tisztségviselőiről vagy a nekik tevékenykedő bulvárlapokról. Hihetetlen, hogy azok, akik elveszik a földet földműveseinktől, hogy a mágnásoknak adják őket, azok, akik a támogatásokat 12 ezerről 4 ezer dinárra csökkentették, azok, akiknek ténykedése általános szegénységhez és az életszínvonal csökkenéshez vezetett, képesek bárkit is bírálni.

Gondolkodtak már a választások utáni koalíciókról? Vajon a Szerbiai Szocialista Párt közeledése az ellenzékhez csak a Szerb Haladó Párt által terjesztett mese, vagy lát benne reális lehetőséget? Önök készen állnak az együttműködésre?

– Nagyon sok ember elégedetlen Tomislav Nikolić és Aleksandar Vučić hatalmával. Amennyiben a szavazópolgárok kétharmada részt vesz a választásokon, a mostani európai beállítottságú ellenzéki pártok kormányt alakíthatnának.

A tartományi választásokon a Demokrata Párt eddig mindig sikeres volt. Mit gondol a közvélemény-kutatásokról, amelyek szerint több mandátum után kénytelen lenne ellenzékbe vonulni?

– Vučić a megrendelt közvélemény-kutatásokon keresztül marginalizálja az ellenzéket, mindenekelőtt a Demokrata Pártot, és növeli támogatói számát. Ezeknek a kutatásoknak az adatai és állításai sértőek a polgárokra nézve. 2000 elején alacsonyabb volt a támogatottságunk, mint ma, és októberben megbuktattuk Miloševićet. Az a párt vagyunk, amelyet a rezsim mindenáron szeretne tönkretenni, és tisztségviselői nem válogatják az eszközöket, hogy médiailag démonizáljanak bennünket, megosszanak, jogi alap nélkül lecsukják embereinket, megverjenek bennünket. De továbbra is a legerősebb ellenzéki párt vagyunk, és sokkal jobb eredményt várok a választásokon, mint amit a megrendelt közvélemény-kutatások eredményei mutatnak.