2024. április 30., kedd

Orizio: Az EBESZ segít, Szerbia dönt

Az EBESZ tevékenyen segíti a törvényhozás és a joguralom reformját, valamint a média helyzetének javítását, de végül Szerbia dönt arról, mit tesz ezeken a területeken – jelentette ki ma Andrea Orizio, a szervezet szerbiai misszióvezetője.

A Novi Pazar-i Sto plus rádiónak adott interjúban kifejtette: az EBESZ-küldöttségnek az a feladata, hogy elősegítse a szerbiai törvényhozási reformot, amivel befejeződne az állam korszerűsítési folyamata.

„Amikor törvényhozási reformról beszélünk, az Alkotmány igazságügyi részének módosítására gondolunk; az igazságszolgáltatásnak függetlennek kell lennie. Az elmúlt hónapokban nyilvános vitákat rendeztünk erről, kifejtettük véleményünket, a reformot azonban nem azért kell végrehajtani, hogy az EU vagy az Európai Bizottság elégedett legyen, hanem hogy az Alkotmány a polgárok érdekeit szolgálja. Az alkotmánymódosítás nem könnyű, Szerbia ezt most kezdni, s mi segítünk ebben” – mondta Orizio. Arról is beszélt, hogy az EBESZ, amelynek Szerbia egyik fontos tagja, elkötelezett a médiaszabadság és az újságírók biztonságának védelme ügyében, ám ez nehéz feladat, megoldására nincs is semmiféle bűvös szabály.

„Együtt kell kialakítanunk olyan légkört, melyben a médiumok fejlődhetnek, szabadon és objektíven tájékoztathatnak. A médiumok professzionálissá tételére, a média-írástudásra kell törekedni. El kell érni, hogy a polgárok bizalommal legyenek a médiumok iránt, az általuk közzétett információk minősége és forrása iránt” – fogalmazott. Szerinte ebben jelentős szerepet játszik majd a Médiastratégia, melynek kidolgozásába az EBESZ is bekapcsolódott.