2024. április 30., kedd

Drákói szigor kellene!

A belügyminiszter elégedetlen a kábítószer-csempészek és illegálisfegyver-tartók ügyében kimondott bírósági ítéletekkel – Folytatódott az országos bűnüldözési akció

Miután csütörtökön a rendőrség nagy horderejű, országos bűnüldözési akcióba kezdett, a letartóztatások pénteken is folytatódtak. Elsősorban drogot és fegyvereket keresett a rendőrség. Előző nap a hatóság több akció keretében összesen 67 gyanúsítottat tartóztatott le országszerte, 129 ellen pedig bűnvádi feljelentést tett. Nyolc másik személyt korábban kiállított letartóztatási parancs alapján állítottak elő. A bevetés során összesen 83,1 kilogramm kábítószert foglaltak le: 82,8 kilogramm marihuánát, 28,6 gramm heroint, 79,5 gramm kokaint, 116,4 gramm amfetamint és 179 darab ecstasyt. Belgrádban és Zomborban marihuána termesztésére berendezett laboratóriumra bukkantak a rendőrök. Nemcsak drogot, hanem 11 puskát, 2 félautomata puskát, 10 pisztolyt és 287, különböző kaliberű töltényt is lefoglaltak. Ezzel összefüggésben feljelentést tettek nyolc személy ellen illegális fegyvertartás címén, őket azonnal elő is állították, 13 másik személy ellen pedig csak feljelentést tettek illegális fegyvertartás miatt.

Vagyon elleni bűncselekmény elkövetésének gyanújával 20 személyt tartóztattak le, 42 másik ellen pedig bűnvádi feljelentést tettek, ugyancsak valamilyen vagyon elleni bűncselekmény elkövetésének a gyanújával. Ezek a személyek a feltételezések szerint összesen 235 ilyen minősítésű bűncselekményt követtek el. Utóbbi „csoport” néhány tagja ellen súlyos testi sértés, szeméremsértés, nemi zaklatás, bántalmazás, kínzás és országhatár törvénytelen átlépése miatt is feljelentést tettek.

NINCS KEGYELEM!

Nebojša Stefanović belügyminiszter a letartóztatásokkal kapcsolatos nyilatkozatában elmondta, a rendőrség ezúttal a kábítószer-csempészekre összpontosított, különösen azokra, akik az iskolák közelében értékesítik a drogot. Úgy fogalmazott, hogy a bűnözés elleni rendőrségi akciók folyamatosak lesznek, nem fog a hatóság szünetet tartani, „minden órában, héten és hónapban” tartanak majd a bevetések. Hozzátette, hogy a rendőrség egyre nagyobb nyomást kíván gyakorolni a csempészekre, mert ők azok, akik emberi életek tönkretevéséért felelősek. Nem számíthat kegyelemre senki, aki kapcsolatba kerül kábítószeres ügyletekkel – jelentette ki a belügyminiszter.

Arról is beszámolt, hogy ezeket az akciókat a szomszédos államokkal összehangolt lépések nyomán folytatják le, hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a bűnüldözésben minden állam szorosan együttműködjön. A szerbiai drogpiac nem jelentős, nem ismert arról, hogy nagyobb mennyiségű nehéz, veszélyes droggal rendelkezne, ám tranzitországnak számítunk, s a Belügyminisztérium feladata az, hogy minél több szállítási útvonalat helyezzen zárlat alá. Stefanović annak a véleményének adott hangot, hogy az ügyészségek és a bíróságok nem elég szigorúak az előállított elkövetőkkel szemben, s egyik első feladata éppen az lesz, hogy a kimondott ítéletek szigorítását kérje az illetékes állami szervektől. Úgy fogalmazott, az állam elsődleges feladata akadályozni a kábítószer áramlásának különféle módszereit, csatornáit.

A BŰNCSELEKMÉNYEK 55 SZÁZALÉKÁT OLDJÁK MEG

A belügyi tárcavezető beszélt az illegális fegyvertartás problémájáról is. Mint közölte, tavaly 18 ezer fegyvert semmisítettek meg az országban, s arra emlékeztetett, hogy a rendőrség lehetővé tette a polgároknak, hogy átadják illegálisan tartott fegyvereiket. Hozzátette, úgyszintén tavaly szigorították az illetéktelen fegyvertartásért járó büntetést is, ám a bíróságok ezekben az ügyekben is gyakran elnézőek. Stefanović úgy értékelte: ha egy bűnözőt csupán házi őrizetbe helyeznek vagy felfüggesztett börtönbüntetésre ítélnek, az nem elég erős üzenet arra vonatkozóan, hogy többé ne merjen illegális fegyvert használni. Drákói szigor kellene, hogy többé soha senkinek ne jusson ilyesmi az eszébe – húzta alá.

Szerbiában nem rossz a bűntények felgöngyölítésének az aránya, tavaly 55 százalékos volt, a bűncselekmények száma 10 százalékkal csökkent egy év alatt – értékelte Nebojša Stefanović.