2024. április 18., csütörtök

Távoktatás magyar nyelven

Készülnek a televíziós tanórák az alsós és a középiskolás diákoknak is

Szerdán a Pannon RTV is megkezdte a magyar nyelvű tanórák sugárzását. Ezen a héten az általános iskola felső tagozatosai követhetik figyelemmel a magyar nyelv és irodalom, valamint a matematikaórákat. Hamarosan a kémia-, a fizika-, a biológia-, a történelem- és a földrajzórák is műsorra fognak kerülni, jövő héttől pedig az alsó osztályos tanulók is bekapcsolódhatnak a magyar nyelvű órákba. A részletekről Maráci Barabás Mónika, a speciális műsorok fő- és elelős szerkesztője számolt be lapunknak.

– Már felvettük a földrajz-, a történelem- és a fizikaórákat. A biológiát és a kémiát is fel fogjuk venni, így ezek az órák a héten adásba kerülnek. A héten elkezdjük felvenni az alsósok óráit.

Lesz heti négy magyar nyelv és irodalom órájuk, heti öt matematikájuk és egy környezetismeret órájuk. Ezek a jövő héttől, hétfőtől kerülnek adásba. Reggel nyolctól az elsősöknek magyar- és matematikaórájuk lesz. Ezután következik a többi évfolyam. Minden órában egy évfolyam kerül sorra. A tanórák bármikor visszanézhetőek a honlapunkon.

Az órákat huszonöt percesre terveztük. Volt olyan eset, hogy ennél rövidebb vagy hosszabb idei tartott. Teljesen más tantermi körülmények között órát tartani, amikor a tanár beírja a naplóba a hiányzókat, beszélget a diákokkal. Eddig nagyon sokan megtekintették az órákat, és jó visszajelzéseket kaptunk a nézőktől. Érdekes, hogy nemcsak a gyerekek, hanem az idősebbek is megnézték. Az mondták, hogy jó volt visszaemlékezni az iskolában tanultakra. A tanárokat és a tanítókat a Magyar Nemzeti Tanács választotta ki, a mi dolgunk pedig az volt, hogy rögzítsük az órákat. Ezen a héten egy-egy iskolában vettük fel ezeket, a jövő héten pedig a Pannon RTV stúdiójában fogjuk rögzíteni az órákat. Így sokkal könnyebb lesz, mivel egy nap több tanórát is fel tudunk venni, és könnyebben megy a szerkesztés is – nyilatkozta lapunknak Maráci Barabás Mónika. Mint hozzátette, a középiskolások számára is felveszik a tanórákat. Ezeket a Távoktatás magyar nyelven a Pannon Televízióban elnevezésű YouTube-csatornán követhetik majd figyelemmel.

Az órákat hétfőtől szombatig tekinthetik meg a Pannon Televízió műsorán. A felsősök e hétre vonatkozó órarendjét a http://mnt.org.rs/tavoktatas-orarend honlapon tekinthetik meg. A tanórákat a http://www.mnt.org.rs/tavoktatas-magyar-nyelven és a https://pannonrtv.com/rovat/tavoktatas címen lehet visszanézni.