2024. június 16., vasárnap

Izgalmas párbeszéd az anyanyelvvel

Szombaton lezajlott a középiskolai Magyar nyelvi és nyelvhelyességi verseny döntője

Cikkünkhöz képgaléria is tartozik, amely ITT érhető el!

Változnak az idők, a kommunikációs formák, új nemzedékek bontogatják a szárnyukat, és sokszor úgy tetszik, digitális korunkban teljesen beszippant bennünket a virtuális világ. Üdítő tapasztalatokként éltük meg azonban az idén is az újvidéki Magyar Tanszéken, amely harmadik alkalommal szervezte meg a nagy múltú anyanyelvi verseny döntőjét, hogy az anyanyelv szépsége, a feladványok, fejtörők ma is megszólítják a diákokat.

Jó ötletnek bizonyult a köztársasági verseny áthelyezése a székvárosba. A középiskolások bekukkanthatnak ilyenkor az egyetemek világába. Készülnek a jövőre. Toldi Éva tanszékvezető köszöntőjében ki is emelte, hogy a versenyzők személyében jövendő diákjainkat, az elkövetkezendő évtizedek pedagógusait, kultúránk jövőbeli letéteményeseit köszönthetjük, hisz aki a nyelv és irodalom elkötelezettje, kultúraszervező -teremtő erőként tűnik majd fel a vajdasági kulturális térben.

A verseny megnyitójában elhangzó Kitárom ablakom című irodalmi összeállítás is az önmeghatározás tematikáját, a szülőföld tereihez, színeihez való kötődés kérdéseit feszegette. A műsort Katona Edit állította össze, a szövegek hiteles tolmácsolói a tanszék hallgatói: Török Gabriella, Guba Loretta és Rekecki Vivien voltak.

A diákok feladatmegoldás közben (Gergely József felvétele)

A diákok feladatmegoldás közben (Gergely József felvétele)

A versenyen részt vevő 33 középiskolás Vajdaság hét településének 14 iskolájából verbuválódott. A diákok közül többen már visszatérő vendégek voltak, így otthonosan mozogtak a Bölcsészettudományi Kar folyosóin, de a versenyfeladatok megoldásában is jeleskedtek a versenyzők. Amíg a tanárok a feladatlapokat javították, a diákok megtekintették az egyetemi campust, és sétát tettek Újvidék központjában.

A verseny zökkenőmentes lebonyolítását szervező csapat Kovács Rác Eleonóra és Andrić Edit irányításával dolgozott. Az eredmények a következőképpen alakultak:

I. osztály: 1. Urányi Emese, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka, 2. Kadvány Júlia, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium; Taskovity Lara, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka; Kószó Nikolett Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola, Zenta; Kisimre Zoja, Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola, Topolya. 3. Bózsó Lara, Egészségügyi Középiskola, Szabadka.

II. osztály: 1. Kucsera Kinga, Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka, 2. Rácz Hanna, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka, 3. Zakinszky Regina, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka.

III. osztály: 1. Kovács Anita, Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola, Zenta, 2. Varnyú Viola, Óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola, 3. Tóth Dalma, Zentai Gimnázium.

IV. osztály: 1. Cservenyák Kitti, Óbecsei Gimnázium, 2. Pistuka Olivér, Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola, Topolya, 3. Szalai Patrícia, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka.

Nyitókép: A díjazott diákok és kísérő tanáraik a szervezők társaságában (Gergely József felvétele)