2024. április 18., csütörtök

Hollandiában a legtöbb a digitális írástudó

Egy felmérés tanulságai

Az Európai Unióban a 16 és 74 éves korosztály mintegy 55 százaléka rendelkezik általános digitális írásbeli ismerettel, míg Hollandia lakosságának esetében ez 83 százalékra tehető.
A digitálisan tájékozott és számítógépes szövegbevitelt alkalmazó polgárok szintén jelentős arányban vannak jelen Finnországban, 82 százalékban, Dániában 70, Csehországban 69 százalékban, míg a lista alján Románia szerepel, mindössze 28 százalékos aránnyal – olvasható a 021-es rádió honlapján.
A statisztika eredménye a felmérést kitöltők képzettségétől is függött: a magasan képzett személyek 80 százaléka használja a digitális vívmányokat, míg ez az arány a kevésbé, illetve egyáltalán nem szakképzett megkérdezettek esetében mindössze 34 százalék.
Egy másik fontos befolyásoló tényező az életkor: a 65 és 74 éves kor közé tehető személyek tájékozottsági szintje alacsonyabb, mint a 25–34 éves korosztálynak. Ezek az adatok férfiakra és nőkre egyaránt  vonatkoznak .
Az idősebb férfiak körében a digitális írástudás 34 százalékos, a 25–34 éves korosztály esetében már 69 százalékarányról beszélhetünk.
A fiatal és az idősebb nők esetében is számottevő a különbség: az idősebb európai nőknek csak 25 százaléka alkalmazza a digitális írást, a fiatalabb 25–34 éves korosztály esetében ez 71 százalékot tesz ki.
A nők eredményei egészen a 45 éves korosztályig túlszárnyalják a férfiakét, utána pedig megfordulnak az arányok a férfiak javára.
Mindent összevetve a digitális készségek öt területre oszthatóak: informatív készség, kommunikációs és együttműködési készség, digitális tartalomgyártási, biztonsági és problémamegoldási készség. Ha nem is rendelkezünk a fent említett összes affinitással, mindenkinek szüksége lenne az alapvető műveletek ismeretére, a saját érdekében.
Európa célja, hogy 2030-ig az átlag európaiak digitális írástudásának arányát 80 százalék fölé emelje.

Nyitókép: pixabay.com