2024. június 24., hétfő

Továbbra is átlag alatt teljesítenek diákjaink

Közzétették a PISA-teszt eredményeit, Szerbiában több mint 6000 tanuló töltötte ki a teszteket

A szerbiai diákok a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) átlaga alatt teljesítettek a matematikai, olvasási és tudományos kompetenciák terén a 2022-es PISA-teszt legfrissebb adatai szerint – írja a Danas napilap.

A szerbiai diákok átlageredménye matematikából és szövegértésből 440 pont, míg természettudományból 447 pont. Összehasonlításképp: matematikából az OECD-országok tanulóinak átlageredménye 472 pont lett, a magyarországi tanulóké 473 pont, természettudományból az OECD átlageredmény 485 pont, a magyarországi diákoké 486 pont, szövegértésből az OECD-átlag 476 pont, a magyarországi eredmény 473 pont.

A szerbiai diákok eredményei tehát közel 50 ponttal maradnak el az OECD-országok, valamint az Európai Unió országainak átlagától, ez pedig azt jelenti, hogy további egy-másfél évnyi iskoláztatásra lenne szükség a különbség pótlásához.

Amióta Szerbia részt vesz a PISA-teszten, az ország tanulóinak teljesítménye elmarad az OECD-országok átlagától. Az előző ciklushoz képest Szerbia most sem lépett előre a ranglistán, az ország eredményei 2012 óta stabilak.

A legutóbbi, 2018-as ciklus eredményei szerint Szerbiában minden harmadik tanuló funkcionálisan analfabéta, vagyis nem tudja alkalmazni az iskolában tanultakat a mindennapi életben. A tanulók 38 százaléka szövegértésből, 40 százaléka matematikából, 38 százaléka pedig a természettudományokból nem érte el az írásbeliség alapszintjét.

– Az, hogy 2018-ban az előző ciklushoz képest néhány hellyel feljebb kerültünk a globális rangsorban, nem jelzi tizenöt éveseink jobb ismeretét, és maga a listán elfoglalt hely sem különösebben fontos –  mondta Gordana Čaprić, a PISA 2022 kutatás nemzeti koordinátora az eredmények bemutatásán.

A kormány közleménye azt emeli ki, hogy valamelyest jobbak az eredmények a korábbi felmérések mutatóihoz képest:

– Szerbia a 40. helyen áll az olvasás és a természettudományok, a 42. a matematika terén, ami előrelépést jelent 2018-hoz képest, amikor olvasásban a 45., természettudományokban és matematikában pedig a 46. helyet foglalta el. A koronavírus-járvány alatt elért eredmények tehát reményt adnak, hogy a megkezdett reformok az oktatás színvonalának emeléséhez vezetnek –  áll a kormány közleményében.

A PISA-teszteken a szingapúri diákok voltak a legeredményesebbek, matematikából 575, olvasásból 543, természettudományból 561 pontot értek el.

Ha összehasonlítjuk Szerbia eredményét a referenciaországokkal (vagyis azokkal, amelyek földrajzilag közel vannak az országhoz, vagy hasonló bruttó nemzeti jövedelemmel rendelkeznek), látható, hogy az észtországi, lengyelországi, szlovéniai, magyarországi és horvátországi diákok szignifikánsan magasabb teljesítményt értek el mindhárom tantárgyból, mint diákjaink.

Másrészt Szerbiában lényegesen magasabb az átlagos tanulói teljesítmény a montenegrói és észak-macedóniai társaikhoz képest.

A 2022-es felmérésben mintegy 690.000 diák vett részt 81 országból, Szerbiában 183 iskolából 6413 tizenöt éves diák töltötte ki a teszteket.

A program fő célja, hogy megvizsgálja, a fiatalok mennyire képesek megérteni és felhasználni a kapott információkat a mindennapi életből származó releváns problémák megoldása során.

A teszt negyedik része a kreatív gondolkodási teszteket tartalmazza, ennek eredményei azonban majd csak 2024 tavaszán lesznek ismeretesek.

Nyitókép: Pixabay