2024. március 4., hétfő

December végéig választhatnak a nyolcadikosok

Elkezdődött a nyolcadikos diákok regisztrációja a záróvizsga harmadik, választható tantárgyára, amit harmadik tesztként töltenek ki az érettségi alkalmával. A végzős diákok december 29-éig dönthetnek és ezt jelenthetik a Moja srednja škola portálon vagy iskoláikban.

Óbecsén a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói már túl vannak a döntésen, ők már kiválasztották a számukra legvonzóbb tantárgyat. Az iskola igazgatónője, Potrebić Tőzsér Gabriella elmondta, hogy a választást tudásfelérők előzték meg.

– A szaktanárok teszteket készítettek, ami által felmérték a diákok tudását. A teszten elért eredmény alapján ajánlották, vagy nem ajánlották a gyerekeknek, hogy azt a tantárgyat válasszák. Természetesen ez csak egy javaslat volt, hiszen az év végéig szinte bármelyik tantárgyból fel tudnak annyira zárkózni a diákok, hogy kisérettségizzenek belőle. A legtöbben, azt gondolom, hogy szimpátia alapján döntöttek. Azt a tantárgyat, illetve tanárt választották, amely vagy aki nekik a legszimpatikusabb. Vannak azonban olyanok is, akik a választás során a kiszemelt középiskola irányát vették inkább figyelembe – magyarázta az igazgatónő, aki szerint az elmúlt években kiemelkedően népszerű volt a biológia.

 – Gyerekeink nagyon szeretik a biológiát. Azt gondolom, ehhez a biológiatanár is hozzájárul, mert látszik, hogy megszeretteti velük a tantárgyát. A földrajz és a történelem megoszló. Vannak persze diákok, akik versenyre is készülnek a választható tantárgyak valamelyikéből, így a későbbiekben, a kisérettségi alkalmával, az adott diáknak arra a tárgyra esik a választása, amiből már alapból is nagyobb tudása van. Iskolánkban leginkább a fizikát kerülik a diákok, a többi tárgy iránt azonban van érdeklődés – tette hozzá az iskola vezetője.

A próbaérettségit március 22-én és 23-án tartják. Szerbia területén idén mintegy 65 ezer nyolcadikos kisérettségizik majd.