2024. június 24., hétfő

A középiskolások négy kategóriában versenyeztek

Szombaton Szabadkán és Zentán szervezték meg a Mozdulj! Petőfi! – a Petőfi 200 vajdasági programsorozatának őszi tanulmányi vetélkedőjét

A XIX. század költői – A XXI. század költői címmel tartottak szombaton tanulmányi vetélkedőt két helyszínen a vajdasági középiskolások részére. Az irodalmi és történelmi versenyt a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban, míg ezzel párhuzamosan a képző- és filmművészeti megmérettetést a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban rendezték meg. A Petőfi-emlékév alkalmából megszervezett vetélkedő két részből állt. A jelentkezők egyéni és csapatverseny formájában mérettethették meg magukat. A versenyzők októberig küldhették be az egyéni alkotásaikat, amelyeket szakmai zsűri értékelt. Szombaton pedig a csapatversenyre jelentkezők mérték össze a tudásukat. Az irodalmi tesztet Horváth Rice Valéria és Radaković Huszta Orsolya magyar nyelv és irodalom szakos tanárok állították össze, valamint értékelték a teljesítményeket. Itt összesen hat csapat versenyzett. Az öt résztvevős csapat történelmi tudását Onjin Hartig Viktória történelem szakos tanár pontozta. Filmművészeti tantárgyból Brasnyó Zoltán szerkesztő, újságíró és Orosz Ildikó szerkesztő, újságíró készítettek multimédiás feladatokat, amelyet két csapat töltött ki. Képzőművészetből nem versenyeztek csapatok, így csak az egyéni alkotások közül hirdettek nyerteseket.

A szombati eredményhirdetésen a filmművészeti verseny egyéni kategóriájában Orosz Ildikó, a Pannon RTV munkatársa, a zsűri egyik tagja elmondta, hogy a résztvevők nagyon kreatívok voltak, és örömét fejezte ki, hogy a Petőfi-emlékév megihlette a fiatalokat, vagy legalábbis elindítottak valamit és kamerát ragadtak a kezükbe.

A képzőművészeti verseny díjazottjai, fotó: Horváth Zsolt

A képzőművészeti verseny díjazottjai, fotó: Horváth Zsolt

– Nagyon dicséretes, hogy a versenyzők filmeket készítettek, ugyanis kevés készül Vajdaságban, úgyhogy el kell indulni és csinálni, és aztán egyre jobbnak kell lenni – emelte ki a zsűritag. Ebben a mezőnyben a versenyző középiskolásoknak az 1948/49-es szabadságharchoz és forradalomhoz valamilyen módon kötődő alkotásokat kellett megnézniük, magán a megmérettetésen pedig e filmek kapcsán feltett kérdésekre kellett válaszolniuk. Brasnyó Zoltán, a zsűri másik tagja, úgyszintén a Pannon RTV munkatársa elmondta, tényleg dicséretes, hogy a versenyzők megtekintették a magyar filmgyártás történelmi mérföldköveinek számító alkotásait, és amennyiben valamelyik alkotás felkeltette a fiatalok figyelmét, akkor már megérte az egész. Emellett a zsűritag arra buzdította a fiatalokat, hogy kísérletezzenek, filmezzenek.

– Nem biztos, hogy mindenhez nagyon drága és nagyon komplikált felszerelésre van szükség, hiszen mindig el kell indulni valahonnan, aztán a tanárok segítségével lehet fejlődni. Ezeknek az összejöveteleknek is tulajdonképpen ez a célja – hangsúlyozta a zsűritag.

Az egyéni és csapatverseny nyertesei értékes könyvcsomagban részesültek, valamint 2024-ben egy romániai kiránduláson, és a gyimesközéploki Tatros Part Táborhely nyári táborában vehetnek részt.

A zentai versenyen a következő eredmények születtek: a képzőművészeti megmérettetés egyéni kategóriájának első helyezettje Kovács Viktória lett, a második Süge Réka, a harmadik pedig Bovánovics Emília. Mindannyian a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjai. A filmművészeti megmérettetés egyéni kategóriájának a győztese Bálint Német Bence lett, a második helyezést a Bolyai Filmműhely érdemelte ki, melynek tagjai Kadvány Kitti, Zsámbóki Zsóka, Boros Zsófia, Verebélyi Viktor, Faragó Szabolcs, Báló Andor és Katyi Márton voltak. A filmművészeti csapatversenyen a Bolyai Filmműhelynek ítélték oda az első helyezést, melynek tagjait Faragó Szabolcs, Verebélyi Viktor és Kadvány Kitti képezték. A második helyezést pedig Hevesi Orsolya, Forgó Klaudia és Angyal Rebeka kapták, akik a szabadkai Politechnikai Iskola diákjai.

A filmes csapatverseny győztesei, fotó: Horváth Zsolt

A filmes csapatverseny győztesei, fotó: Horváth Zsolt

Szabadkán az irodalmi verseny egyéni kategóriájának a győztesei Keller Zsóka és Zakinszky Regina voltak, az ezüst minősítést Horvát Kávai Hanna szerezte. Mindannyian a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulói. A harmadik helyezést Apró Orsolya, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákja szerezte. A történelmi verseny egyéni kategóriájának arany minősítését Pál Krisztián, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulója kapta. Ezüst minősítésben Végső Kamilla, bronz minősítésben pedig Vetstein Emma részesült. Ők a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákjai. Az irodalmi csapatverseny első helyezettjei Dévity Tamás, Mohácsi Sára és Rácz Hanna, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulói lettek. Az ezüst minősítést Erdélyi Rómeó, Berényi Kiara és Rekecki Annabella, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulói szerezték meg, bronz minősítésben pedig Nagy Endre, Fleisz Ákos és Kiss Balázs, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákjai részesültek. A történelmi csapatverseny győztesei Apró Orsolya, Horvát Lara, Horváth Cintia lettek, akik a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulói, a második helyezést Végső Kamilla, B. Varga Ádám és Kovács Zsolna, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákjai szerezték. A harmadik helyen pedig a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulói, Vastag Evelin, Pap Paula és Kadvány Júlia végeztek.

A tanulmányi vetélkedő a vajdasági Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként valósult meg a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, valamint a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium közös szervezésében.

Nyitókép: A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban a versenyzők izgatottan várták a megmérettetést, fotó: Dér Dianna