2024. július 20., szombat

Új szakokat kívánnak indítani

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar fennállásának 11. évét ünnepelte pénteken délután. A rendezvényen jelen volt többek között Hajnal Jenő, az MNT elnöke, és Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára is, akik köszöntötték a jelenlévőket. Dr. Josip Ivanović dékán beszédében szólt a tanszék történetéről, jelenéről és jövőjéről.

– A Kar napján felavattuk az Akikre büszkék vagyunk elnevezésű tablót. Ez a tabló 76 olyan személyt ölel fel, akik jelentős sikereket értek el tanulmányi versenyeken, közszereplők lettek, politikusok, egyetemi dolgozók vagy más kiemelkedő szakemberek, és akik nálunk, vagy a Kar jogelődjén, tehát az Óvóképző főiskolán, vagy a Pedagógiai Akadémián tanultak. Ezekről az emberekről készítettünk egy tablót, amin már egy éve dolgozunk, és végre meg tudjuk mutatni a nyilvánosságnak. Természetesen ez bővülni fog – tudtuk meg a dr. Námesztovszki Zsolt prodékántól, akit arról is kérdeztünk, hogy milyen eredményeket ért el a Kar, valamint mik a jövőbeli tervek.

– Sok dolog történt idén, amire büszkék lehetünk. Megindult a PPM képzés, ami nagyon fontos, volt egy népszerű konferenciánk, amelyen több országból mintegy 150-en tartottak előadást. Aktív a hallgatói önkormányzatunk, beindult egy karrierépítő központunk is, ami a hallgatókkal kommunikál, ezek a mostani történések. A jövőben két új szakot akarunk még akkreditálni, a kollégiumi nevelőszakot és a kommunikátor-képzést. Ezenkívül további olyan szakok indítása a cél, ami a pedagógus szakmához köthető. Nagy elvárás felénk a matematikatanár-képzés beindítása, matematikatanárból hiány van nálunk, erre még nincs erőforrásunk, de azon dolgozunk, hogy ezt is megvalósíthassuk, akár egy Makovecz-program segítségével akár máshogy – hallottuk a prodékántól.