2024. május 18., szombat

Az online újságírás előtt álló kihívások

Képzést tartottak a VMÚE szervezésében, az MNT támogatásával Szabadkán

Pénteken a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával szakmai továbbképzést szervezett az online felületen dolgozó újságírók részére. A szabadkai Magyar Médiaház oktatótermében zajlott képzés fókuszában az újmédia hozta változások és azok következményei szerepeltek. A képzés egy folyamat kezdete, melynek célja a minőségi újságírás és a szakma presztízsének növelése.

A rendezvényen mások mellett jelen volt Rigó Pál Zsófia, az MNT alelnöke, Kabók Erika, az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott tagja, Tóth Lívia, a VMÚE alelnöke, dr. Pintér Krekić Valéria, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja, Erdődi Edvina, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója, Varjú Márta, lapunk főszerkesztője, továbbá médiaházak szerkesztői, kis újságokat működtető egyesületek elnökei és képviselői, gyakorló újságírók és a kommunikátor szakon tanuló hallgatók is. Az előadásokat dr. Papp János Tamás, a magyarországi Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakértője, Fehérvári Csongor, a Pannon RTV online tartalmainak főszerkesztője, valamint Virág Árpád, a Magyar Szó online kiadásának vezetője tartotta. Az eseményen Rigó Pál Zsófia, az MNT alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

Kabók Erika, Virág Árpád, dr. Papp János Tamás és Fehérvári Csongor (Molnár Edvárd felvétele)

Kabók Erika, Virág Árpád, dr. Papp János Tamás és Fehérvári Csongor (Molnár Edvárd felvétele)

Mint Rigó Pál Zsófia hangsúlyozta, e továbbképzés az első olyan képzési alkalom a tömegkommunikáció szakterületén, amit az MNT a hagyományt teremtő szándékával együtt támogat.

– 2023 az MNT szempontjából a stratégiák éve volt, 2024-ben a megvalósítás időszaka indult.

E továbbképzés az első szélesebb körben is megfogható újítás a tájékoztatás területén, amellyel a vajdasági magyar újságírói közösség, és önökön keresztül a közösségünk egésze kaphat eszközöket a fejlődéshez – hangsúlyozta Rigó Pál Zsófia, majd az MNT nevében megköszönte az újságírók elhivatott és kitartó munkáját.

A jelenlévőket Tóth Lívia, a VMÚE alelnöke is üdvözölte. Kiemelte, hogy a VMÚE kezdetektől fogva kiemelt feladatának tekinti az utánpótlásnevelést, a fiatalok képzését és a médiában dolgozó kollégák folyamatos továbbképzését.

– Egy különösen aktuális témát választottunk e továbbképzésre, hiszen mindannyiunkat érint, mindannyiunk jövőjét és jelenét befolyásolja. Rendkívül fontos ezért, hogy minél szerteágazóbb ismeretekkel rendelkezzünk az újmédia struktúrájával, működési mechanizmusával és lehetőségeivel kapcsolatban, hiszen ezáltal elkerülhetjük azt, hogy kiszolgáltatottakká váljunk azokkal a jelenségekkel szemben, amelyek egyre inkább meghatározzák mindennapjainkat – magyarázta Tóth Lívia.

Kabók Erika, az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott tagja elmondta, azért döntöttek úgy a VMÚE-vel közösen, hogy az internetes platformon dolgozók képzésével indítsák el a folyamatot, mert a digitális forradalom a legnagyobb lépés és változás, ami alól nem tudjuk kivonni magunkat, hiszen lépten-nyomon ott van a sarkunkban.

Dr. Papp János Tamás előadása A média világa a 21. században – algoritmusok, szűrőbuborékok és az online nyilvánosság címet viselte.

– Ma már a nagy tömegben való hírfogyasztás, médiafogyasztás az algoritmusokon alapszik. Különböző olyan szoftvereken, amelyek megjelennek egyfajta gyűjtőoldalakon, hívjuk ezt Facebooknak, Instagramnak, de akár a Google-t is ide sorolható. A legtöbb felhasználó azt fogyasztja, ami elébe kerül. Mivel az algoritmusok azt szeretnék, hogy minél több időt töltsenek el az emberek az adott platformon, így a Facebook olyan tartalmat fog automatikus módszerekkel felajánlani, ami érdekel minket. Egyéni preferenciákon múlik mi mit szűrünk ki, mit engedünk be, mit utasítunk el ebből – magyarázta dr. Papp János Tamás. Mint kifejtette, ma már a közösségi médiafelületeket hírfogyasztásra, vagy a közéletben való tájékozódásra is használják. Az idő előrehaladtával ez egyre inkább csak fokozódik majd.

Az előadó a beszédében a mesterséges intelligencia hatásaira is kitért.

– Az online újságírás jövője tekintetében megkerülhetetlen a mesterséges intelligencia (MI) szerepe. Sok újságírói feladatot át fog venni és megannyi silány minőségű tartalmat fog újságírásként ráereszteni az internetre. Már most számos olyan website van, ami az MI-alapú szoftverekkel írja a híreket. Azonban ez nem baj, hiszen a valódi újságírói munka felértékelődhet pont ennek következtében. Az a fajta hozzáadott érték, amellyel egy ember rendelkezik, amellyel egy hozzáértő szakmai munkát tud letenni az asztalra, mindig is felismerhető lesz az olvasók számára – hangsúlyozta dr. Papp János Tamás, majd az álhírek szerepéről, a platformok felelősségéről is szólt, végül pedig kihangsúlyozta: Az algoritmusok és a szűrőbuborékok között csakis az objektív, tényszerű és kiegyensúlyozott újságírásnak lesz jövője.

Fehérvári Csongor előadásának címe az Internetes hírportál – a kezdetektől a működtetésig elnevezést kapta. Arról szólt, mi szükséges egy hírportál létrehozásához, mikor kell és indokolt újítást végezni ezeken az oldalakon, hogyan lehet eljutni egy működő hírportálhoz, hogyan kell ezt hivatalossá tenni. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy több látogatót vonzzon egy médiaház az internetes oldalára, a jó csapatmunkáról és az online szerkesztő feladataiba is betekintést engedett a jelenlévőknek.

Virág Árpád Online hírek, hírszerkesztés és közösségi hálózati megjelenés – tudnivalók és tapasztalatok címmel tartotta meg előadását. Elmondta, fontos, hogy a hírben legyen tájékoztató jelleg, és az is, hogy a hír közlésével átadjanak valamit az adott olvasótábornak. Kitért a hír tartalmi elvárásaira, fontosságára, a hír értékének, valamint a cím és alcím szerepére, illetve a kulcsszavak, címkék alkalmazására, emellett az információk ellenőrzésének fontosságáról is ejtett néhány gondolatot.

Nyitókép: Az újságírói továbbképzés iránt igen nagy volt az érdeklődés (Molnár Edvárd felvétele)