2024. június 17., hétfő

Történelmi pillanat a hazai médiatérben

Az újságíró-egyesület a NIN-től és az új magazintól is professzionalizmust és független szerkesztéspolitikát vár el

Arra is készen álltak a NIN szerb politikai-társadalmi hetilap távozott dolgozói, hogy átadják magukat a teljes bizonytalanságnak, miután az új tulajdonos „koncepcióváltást” helyezett kilátásba. Amikor azonban megkapták a United Media ajánlatát egy új hetilap elindításának lehetőségére, nem lehetett tovább semmilyen dilemmájuk, jelentette ki pénteken nyilatkozatában Vesna Mališić, a NIN távozott szerkesztőségének főszerkesztő-helyettese. Mint ismeretes, egy tulajdonosváltást követően, melynek során Jelena Drakulić Petrović, a Blic napilapot is kiadó Ringier Szerbia vállalat korábbi igazgatója vált a legtekintélyesebbnek tartott szerb társadalmi-politikai hetilapnak a tulajdonosává, a hetilap szerkesztősége szerdán arra az elhatározásra jutott, hogy egységesen elhagyja az anyalapot és új magazint indít. Erről levélben tájékoztatták a szerkesztők és az újságírók a nyilvánosságot. Mint írták, az új tulajdonos „koncepcióváltást” jelentett be a szerkesztőségnek, amelyből azt a következtetést vonták le, hogy nem kaptak garanciát arra, hogy a továbbiakban is független, professzionális munkát tudnak végezni. Mališić arról is beszámolt, hogy ajánlatot kapott Drakulić Petrovićtól arra vonatkozóan, hogy a jövőben vezesse a NIN tényfeltáró újságíróközpontját, mint mondta, ezt azonban semmiképp sem szerette volna elvállalni, egyrészt nem látta, hol találnának megfelelő teret és keretet ennek a központnak a működtetésére, másrészt nem is hitt a koncepciónak a valóságában.

A MEGFELELŐ VÁLASZ

– Azt hiszem, az, hogy majdnem az egész szerkesztőség felmondott, a lehető legjobb válasznak számít az új koncepcióra és arra, amilyen irányba a NIN haladni kezdett az elmúlt időszakban. A NIN a szerbiai kulturális és politikai életnek, történelemnek a része, s ez a felmondás ugyanúgy a részévé válik ennek a történelemnek. Elhagyta a NIN-t a titkárnő, a szerzők, a külső munkatársak, a lektorok is. Még az alanyaink is felkerestek minket, s az mondták, ezentúl nem nyilatkoznak majd a NIN-nek – számolt be a korábbi főszerkesztő-helyettes a Nova napilapnak adott interjújában.

Az új magazin alapelvei a dialóguson és a bátorságon alapulnak majd, jegyezte meg Mališić.

HAMAROSAN ÚJ MAGAZIN

A United Media adja ki a Danas és a Nova napilapokat, valamint tulajdonosa az N1 hírtévének és a Nova szerbiai csatornájának is. A NIN kapcsán kiadott közleményében a cég kiemelte, hogy megérett a helyzet egy új, a legmagasabb újságírói sztenderdeket és független professzionalizmust ápoló hetilapnak az elindítására, amelyben helyet kap a NIN távozott szerkesztőségének minden egyes tagja. Olyan egyénekről van szó, akik évtizedeken keresztül védték saját integritásukat és minden szakmai elvárásnak megfelelően végezték a munkájukat. A United Media hozzátette, hogy az új lap szerkesztőségének a részét képezi majd Milan Ćulibrk főszerkesztő és helyettese, Vesna Mališić is.

MEGŐRIZNI A NIN HITELESSÉGÉT!

Sajnálatát fejezte ki pénteken annak kapcsán a Szerbia Újságírók Független Egyesülete (NUNS), hogy a NIN újságíróinak és szerkesztőinek többsége elhagyta ezt a tekintélyes hetilapot. Arra szólította fel a tulajdonost, hogy tegyen meg mindent a NIN hitelességének a megőrzése érdekében, amit évtizedeken át építettek ki a lapnál dolgozó munkatársak. Arra is felszólított, hogy az új munkatársak számára tegye lehetővé a független és professzionális munkavégzést. Ne engedje meg, hogy a politikai és gazdasági érdekek befolyásolják a NIN szerkesztéspolitikáját –, áll a NUNS által kiadott közleményben. Az derült ki a tulajdonoscserét követően, hogy a nyilvánosságot jogosan töltötte el aggodalom a NIN sorsa miatt, s hamar kiderült, bizonyos változások következnek. A NUNS közölte, minden elismerés megilleti azokat a kollégákat, akik a nehéz és kilátástalan pillanatokban is teljes szolidaritást mutattak egymás iránt, egységet és elhatározottságot is, hogy védjék az újságírói munka szakmai alapelveit. A NUNS arra számít, hogy az új magazin a tőle megszokott minőségi és professzionális elvek alapján készül a jövőben is.