2024. június 22., szombat

Levendulaillatú Balaton

Igazán az utóbbi években váltak népszerűekké a levendulaszüretek, illetve az ehhez kapcsolódó kirándulások. Magyarországon hét különböző helyszínen is gyűjthetünk szervezetten ebből a csodálatos illatú virágból, és ezek közül is talán a legnépszerűbb a tihanyi.

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

Az észak-balatoni település közvetlen közelében lévő két nagyobb levendulaültetvényen kisebb vagy pedig a nagyobb virágszedő tasak kifizetése ellenében szedhetik tele ezeket a virág kedvelői. Ezekért ottjártunkkor, nagyságuktól függően 2000–3000 forintot kellett fizetni, emellett – ha nem hoztunk magunkkal – olló is megvásárolható ugyanitt. A levendulát ugyanis csak metszőollóval szabad levágni. A tasakok és a vágóeszközök mellett természetesen különböző levendulából készült termékek is megvásárolhatóak ugyanitt. Az egyedüli dolog, amit nem árt észben tartani, az, hogy Tihanynál vannak olyan levendulamezők, ahol a sétálójegyek megvásárlásáért és a szüretelőkellékek bérléséért csak bankkártyát fogadnak el, készpénzt nem.

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

A TIHANYI ALAPÍTÓLEVÉLTŐL A POGÁNY MADONNÁIG

Ha pedig már itt vagyunk, vétek kihagyni Tihany látványosságait, ezek közül is az I. András királyunk által 1055-ben, Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére alapított és nemrég felújított tihanyi bencés apátságot, ahol az alapító uralkodó földi maradványait is eltemették, és amelynek alapítólevele a legrégebbi nyelvemlékünk, a latinul íródott szórványemlékben ugyanis több mint 70 magyar szó, valamint ragok és képzők is találhatóak. A Tihanyi Alapítólevelet egyébként eredetileg a Szent Benedek-rend pannonhalmi levéltára őrzi, de ottjártunkkor a másolata mellett augusztus 31-éig az eredeti is megtekinthető a Tihanyi Apátság galériájában, amelyet úgyszintén felújítottak, és része a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum látogatói útvonalának, így napilapunk munkatársának is alkalma volt megtekinteni. A túra egyébként magában foglalja az apátsági templom, I. András király kriptája és a galéria megtekintését. Ez utóbbiban pedig az alapítólevél megtekintése mellett egy interaktív kiállítás keretében megismerkedhetünk az apátság történelmével, sőt a bencések mai életével is.

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

Popkultúrai érdekességként pedig a Pogány Madonna szobra, vagyis az 1980-ban forgatott, azonos címet viselő magyar akcióvígjáték alapjául szolgáló, valójában kitalált műtárgy is megtekinthető az apátságban, ahogy a filmben is látható.

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

Az Ötvös Csöpit alakított Bujtor Istvánnal, valamint a Kardos doktor szerepébe bújt Kern Andrással a főszerepben készült, a moziban és a televízióban is óriási sikerrel vetített film Bujtor István novellájának filmre írásából született: a tihanyi apátság múzeumából elrabolják a páratlan értékű, görög eredetű aranyszobrot, a Pogány Madonnát. Ez az első Ötvös Csöpi-film, amelyet elkészítettek. Ezt követően a „magyar Piedonénak” még hat kalandját filmesítették meg.

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

TIHANYI BARANGOLÁS

Az apátság megtekintése mellett érdemes egy sétát tenni a Piksy sétányon és az apátság alatt elterülő városrészben is. Sajnos igencsak szűkre szabott szabadidőnk miatt épphogy pillantást vethettünk a Piksy sétányon lévő Fazekasházra, amely csak vonzza a tekinteteket a kerítésen függő színes, kézzel készített kancsóknak, csuproknak és tányéroknak köszönhetően, de ugyanezen a sétányon található a Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum, más néven a Tihanyi skanzen is, amely az egykoron jellegzetes népi építészetet hivatott bemutatni, valamint az itt élő emberek életmódját ismerteti meg a látogatókkal. Ugyanakkor a hölgyek számára kimaradhatatlan az Eau de Tihany – Illatok Háza, ahol emlékezetes, illatos időutazásban lehet részük a látogatóknak. Tihany szívében ingyenes, interaktív kiállítás várja az érdeklődőket: egy csodálatos, múlt századi műemlékjellegű épületen keresztül kalauzolva mutatja be a Tihanyi levendula történetét. Az alsóvárosban sétálva pedig mindenekelőtt az úgynevezett Paprikaház az, ami mindenképpen szemünkbe szökik séta közben, mivel az épület falait összekötegelt pirospaprika-tömeggel díszítették fel, ezzel egyedülálló megjelenést adva neki. Gondolom, mondani sem kell azt, hogy belterében igencsak csípős a hangulat az itt megvásárolható paprikakészítményeknek köszönhetően. Ami az árakat illeti, az apátsághoz tartozó ajándékboltban megvásárolható levendulakészítmények mellett a Tihanyi Bencés Apátság fehérbora a Stella Maris – Tenger csillaga bor, ami lényegében egy tavalyi évjáratú furmint, 4900 forintba kerül, de megtalálható ugyanitt az Anianus – Szent Ányus bora is, egy 2017-es évjáratú merlot, cabernet sauvignon, a cabernet franc-jáért 9500-at is elkérnek. Az apátság levendulás búzasöre kb. 1500 Ft-ért vásárolható meg, a kozmetikumok pedig 1100–2900 forintot kóstálnak. A Piksy sétányon, illetve a felsőváros más területén portékáikat árusító eladóknál is hasonlóak az árak, de az egyiknél 9000 forintért levendulást ginre is rábukkantunk. Ha enni szeretnénk valamit, ajánlatos az alsóvárosban körülnézni, mert itt némi szerencsével emberbarát árakon is megebédelhetünk.

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

Nyitókép: Horváth Zsolt felvétele