2024. július 21., vasárnap

A KDNP kilép az Európai Néppártból

Magyar Péter mégis felveszi az EP-mandátumot

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) távozik az Európai Néppártból (EPP) és annak frakciójából, miután Magyar Pétert kedden az EPP mégis felvette – közölte Semjén Zsolt pártelnök és Hölvényi György EP-képviselő az MTI-vel.

Közleményükben felidézték, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt a Manfred Weberrel folytatott megbeszélés után egyértelművé tette: egyfelől sem az EPP háborús doktrínájával nem tud azonosulni, másfelől erkölcsi okokból nem tudja elfogadni Magyar Péter felvételét az EPP frakcióba, illetve a Tisza Pártot az EPP-be.

Kiemelték: ez az EPP az identitásvesztő balratolódás következtében már nem az, aminek kereszténydemokrata alapítói megalkották. A kereszténydemokrata hangok az utóbbi időben egyre halkultak az EPP-n belül, az évek során egyre nehezebb kompromisszumokra volt szükség. Az EPP háborús doktrínája ellentétes azzal a béke melletti elkötelezettséggel, amiért annak idején magát az Európai Uniót létrehozták – hangsúlyozták.
Semjén Zsolt és Hölvényi György rámutattak: az EPP – ahova mostanra jutott – és Magyar Péter morálisan egymást minősítik.
A Kereszténydemokrata Néppárt a jövőben is – ahogy ezt immár 80 éve teszi – Magyarországon és az Európai Unióban továbbra is képviseli a magyarság érdekeit és a kereszténydemokrácia értékeit. Hölvényi György – élve az új mandátum nyújtotta lehetőségekkel – folytatja küzdelmét az üldözött keresztényekért – írták a közleményben.

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója a keddi, brüsszeli ülésén 97 százalékos támogatás mellett hozzájárult a Tisza Párt felvételéhez az EPP uniós parlamenti képviselőcsoportjába.

Az EPP európai parlamenti képviselőcsoportjának tagjai a Tisza Párt felvételét támogató szavazatukkal megerősítették a párt választási listáján szerepelő hét képviselő – Magyar Péter, Dávid Dóra, Tarr Zoltán, Kulja András, Lakos Eszter, Gerzsenyi Gabriella és Kollár Kinga – részvételét a frakció munkájában. Az EPP európai parlamenti frakciója a Tisza Párt hét képviselője mellett további hét új tag felvételét erősítette meg. Az Európai Néppárt közleménye szerint az új tagok felvételével a néppárti frakció megszilárdítja pozícióját, mint az Európai Parlament messze legerősebb képviselőcsoportja.

Az Európai Parlament legfrissebb tájékoztatása szerint az új összetételű uniós parlamentben az új tagokkal együtt az Európai Néppárt 190, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) 136, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű frakció 80, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 76, az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport 58, a Zöldek 52, a Baloldal 39 képviselője lehet. Független, illetve az EP-be újonnan bekerült képviselők 89-en vannak. Utóbbiak az új összetételű Európai Parlament megalakulása után még csatlakozhatnak valamely pártcsoporthoz.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője noha korábban azt nyilatkozta, hogy nem megy ki Brüsszelbe, most mégis úgy döntött, hogy felveszi a mandátumot.

„Való igaz, többször nyilatkoztam azt, hogy nem tervezem felvenni ezt a mandátumot, és értem a rengeteg kritikát, amit emiatt kapok, de a Néppártban befolyásos, nagy frakciónk van, ez nagyon sok lehetőséget nyújt nekünk” – indokolta döntését Magyar Péter.

Kifejtette: olyan lehetőségek nyílnak meg a Tisza Párt előtt, olyan nemzetközi kapcsolatrendszert alakíthat ki, nemzetközi partnereitől annyi támogatást, tudást, tapasztalatot kaphat, ami felbecsülhetetlen egy országgyűlési kampányban. Megjegyezte, hogy a Néppártnak rengeteg szakértője van, akik segíteni tudnak.

Hangsúlyozta: minden részletet mérlegelve döntött úgy, hogy felveszi a mandátumot, de ez nem egy olyan döntés, ami öt évre szól. Szeretné látni, mennyi munkával és milyen elfoglaltsággal, milyen külföldi léttel jár az EP-ben végzett munka, ugyanakkor tisztában van vele, mennyi szervezést, mennyi pártépítést igényel az, hogy a következő országgyűlési választásokon a Tisza Párt kerüljön ki győztesen – magyarázta.