2024. július 16., kedd

Újraszámolták a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait

Pénteken újraszámolták a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait. Az újraszámlálást a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 9 órakor kezdte meg a sajtó és a választásokon jelenlévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, az NVI 24 munkatársának közreműködésével, akik 12 asztalnál vizsgálták át az érvénytelen szavazólapokat.

A korai lapzárta miatt sajnos nem számolhatunk be a végleges eredményről. Az NVI 17 órára ígért sajtótájékoztatót és eredményhirdetést, ez azonban késett, vélhetően a két fél jogi természetű vitája miatt, erre utalt ugyanis Karácsony Gergely Facebook-bejegyzése, amelyben azt állította, hogy a „Fidesz jogászkodásba kezdett az eredmény megfordítása végett”. A főpolgármester 18 órára tüntetésre hívta a híveit az Alkotmány utcába.

A sajtónyilvánosság előtt zajló újraszámlálásról pénteken kora este azt lehetett tudni, hogy sok volt a vitatható szavazat, és sokan voltak olyanok, akik Szentkirályi Alexandrára, a Fidesz jelöltjére adták le a voksukat, aki csak az utolsó napon, pénteken lépett vissza Vitézy Dávid javára, így a szavazólapon – áthúzva – ott szerepelt a neve. A kiszivárgott sajtóhírek szerint az újraszámlálás után is Karácsony Gergely kapott több voksot, az Index szerint 54 vokssal előzte meg Vitézy Dávidot. Az újraszámlálás előtti hivatalos eredmény szerint még 324 szavazattal kapott többet Karácsony Gergely regnáló főpolgármester.

Karácsony Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján még azt mondta, hogy az újraszámlálás okozta káosz legmegnyugtatóbb megoldása az lenne, ha Budapest teljes területén a lehető legrövidebb időn belül megismétlik a főpolgármester-választást.

Nagy Attila, az NVI elnöke az újraszámlálás metodikájáról korábban elmondta: az érvénytelen szavazólapokat a helyi választási irodák pártfüggetlen munkatársai vették ki a lezárt urnákból. Az MTI tudósítása szerint az elnök jelezte: utasította a helyi irodákat, hogy a helyi választási bizottsági (hvb) tagok jelenlétében tegyék ezt meg, de a II., IX., XIII. és XV. kerületben a hvb tagjai nem éltek a lehetőséggel és nem voltak ott az urnabontásnál. A testület elnöke közölte: az urnabontások, érvénytelen szavaztok újracsomagolása mindenhol rendben megtörtént, az NVI-be érkezett érvénytelen szavazólapokat lezárt helyen őrzik. Kiemelte: sajtóhírekkel ellentétben csütörtökön sehol nem számolták újra a szavazatokat.

Az ellenőrzésről Nagy Attila azt mondta, kerületenként hozzák ki a lezárt szállítóborítékokat, amelyeket az NVB tagjainak jelenlétében bontanak fel, ellenőrzik, hogy a szállítóboríték lezárt, aláírt állapotban van-e, és a benne lévő érvénytelen szavazólapok megfelelően vannak-e kötegelve. Jelezte: fényképpel dokumentálják a vitatott eseteket.

Az NVI munkatársai ezt követően tételesen átvizsgálják az érvénytelen szavazólapokat, és ha érvényeset találnak, piros tollal rávezetik a szavazólap hátuljára ezt a tényt, valamint a kerületet és a szavazókör sorszámát. Ezeket a szavazatokat külön gyűjtik, az NVB tagjai meg tudják vizsgálni.

Megvizsgálják azt is, ha több X van a szavazólapon, és azokat azonos vagy különböző színű tollal vitték-e fel.

Nyitókép: MTI