2024. július 16., kedd

Orbán: Ilyen ítéletet még nem látott a világ

Az európai parlamenti választással lelassítottuk a háború felé száguldó vonatot, időt nyert Európa – jelentette ki Orbán Viktor pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában; a magyar miniszterelnök Soros György bíróságának ítéleteként értékelte az uniós bevándorlási politika megsértéséért az Európai Unió Bírósága által Magyarországra kiszabott nyolcvanmilliárd forintos büntetést.

KÍVÜL A NATO UKRAJNAI MISSZIÓJÁN

Megjegyezte: két hónapon keresztül járta az országot és kérte az embereket, hogy értsék meg, a választás a háború és béke kérdése. Hozzátette, a választások után három nappal pedig konkrét következménye lett az emberek szavazatainak, hiszen a választási eredményt felhasználva tudta elérni – NATO főtitkárával folytatott budapesti tárgyalásán –, hogy kívül tartsa Magyarországot a NATO ukrajnai misszióján.

Nagyon fontosnak és Magyarország számára nagyon kedvezőnek értékelte a NATO-val kötött megállapodást. Jelezte: létrejön egy NATO-ukrán misszió, azaz koordinálják az átadandó fegyverek átszállítását, három bázist létrehozva ehhez a tagállamok területén. Kijelentette ugyanakkor, hogy Magyarország erre nem hajlandó, mert ahol fegyvereket adnak át, az katonai célponttá válik az ellenség nézőpontjából.

Közölte: a NATO-val szemben nagyon világos igényeik voltak, köztük az, hogy egy fillért sem adnak erre a misszióra, nem bocsátanak rendelkezésre magyar területet katonai akciók előkészítéséhez és nem szállítanak fegyvert, illetve nem vesznek részt a NATO területén kívüli akcióban.

Úgy vélte: a NATO-nak azért nehéz elfogadni egy ilyen magatartást, nehogy Magyarország precedenssé váljék, ugyanakkor a NATO szempontjai nem előzhetik meg Magyarország nemzeti érdekeit, és a magyar béke szempontjait.

LEVONJÁK, HA MAGYARORSZÁG NEM FIZET

Soros György bírósága hozta meg ezt az ítéletet – reagált Orbán Viktor arra, hogy az Európai Unió Bírósága nyolcvanmilliárd forintra bünteti Magyarországot az uniós bevándorlási politika megsértéséért. Leszögezte: ragaszkodunk ahhoz, hogy kizárólag a magyarok mondják meg, kikkel élünk együtt.

„Ez a vita tárgya, most nagy büntetést kell fizetnünk. Töröm a fejem, ezt hogyan oldjuk meg úgy, hogy nekik jobban fájjon, mint nekünk” – fogalmazott.

„Ilyet még a világ nem látott” – értékelte az uniós bíróság ítéletét a miniszterelnök, aki szerint vérlázító, felháborító, eszement döntésről van szó.

Orbán Viktor úgy vélte: „sakk-matt van”, mert ha Magyarország nem fizet, akkor visszatartják a neki járó uniós pénzt. Jelezte: a kohéziós alapokból Magyarországnak járó 22 milliárd euróból már 12 milliárdot megszerzett, ez ott van a számlákon, azonban: ha Magyarország nem fizet, a büntetést ebből fogják levonni. Erre is lesz majd válaszunk – közölte.

ÚJ JOBBOLDALI FRAKCIÓ JÖHET LÉTRE

A kormányfő arról is beszélt: az Európai Parlament második legnagyobb frakcióját alakíthatná meg a jobboldal, amennyiben a választáson győztes francia és olasz jobboldal vezetői megegyeznek, és a Fidesz is csatlakozik.

Jelezte: két hölgynek kellene megegyeznie, Marine Le Pennek, aki utcahosszal nyerte meg a francia EP-választást és az olasz jobboldal vezetőjének, Giorgia Meloninak. Ha ők ketten megtudnak állapodni, és a Fidesz csatlakozik hozzájuk, akkor létrehozhatnák az Európai Parlament második legnagyobb frakcióját. Sőt – folytatta –, még az Európai Néppártból is tudnának áthozni pártokat, így könnyen lehet, hogy fél éven belül a jobboldalé lenne Európában a legnagyobb parlamenti frakció.

„Erről szoktunk álmodni, aztán fölébredünk, és kiderül, hogy a két hölgy nem tud megegyezni” – jegyezte meg Orbán Viktor, aki szerint próbálják ezt a folyamatot elősegíteni, de lehetőségeink korlátozottak, az ország méretéből fakadóan.

Értékelése szerint tekintélyt igen, de elegendő súlyt – a mandátumok száma miatt – nem ad, hogy 21 képviselői helyből 11-et nyert el a Fidesz–KDNP, hiszen az olasz jobboldalnak huszonegynéhány, a franciának pedig mintegy harminc képviselőjük lesz.

Ők fogják ezt eldönteni, de ha mi hozzáadjuk a magunk 11-ét az ő együttműködésükhöz, megvan a jobboldali fordulat Európában. Erre várunk, ezért dolgozunk – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Nyitókép: Orbán Viktor