2024. április 12., péntek

Gulyás Gergely: A kormány szigorítja a gyermekvédelmi szabályokat

Szigorítja a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kinevezését a kormány, áttekinti a gyermekvédelmi jogszabályokat és ahol lehet, észszerű szigorítások várhatók – közölte a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, a Kormányinfón.

Gulyás Gergely értékelése szerint Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter példamutató módon vállalta a felelősséget abban a kegyelmi ügyben, amely az elmúlt két hétben meghatározta a magyar nyilvánosságot.

A miniszter elmondta, a kormány Novák Katalin és Varga Judit lemondása után szerdán ülésezett először és ez volt az első lehetőség, hogy levonja a politikai következtetéseket abból az ügyből, amely az elmúlt két hétben meghatározta a magyar nyilvánosságot.

Gulyás Gergely azt mondta, az elmúlt 14 évben a magyar kormány egyedülállóan nagy hangsúlyt fektetett a családok támogatására és a gyermekek védelmére.

Felsorolta az intézkedéseket: családi adókedvezmény, csok, falusi csok, csok plusz, szigorú gyermekvédelmi törvény, pedofil ellenes törvény. Ezeket a baloldal nem támogatta, nem szavazta meg.
A családpolitikáért a legtöbbet éppen Novák Katalin tett 2014 után és Varga Juditnak is meghatározó szerepe volt a büntető törvénykönyv szigorításában és a családvédelmi törvény elfogadásában. Ezért is érthető, hogy a magyar társadalom nagy része értetlenül állt a kegyelmi döntés előtt. Ebben az ügyben az történt, aminek ilyenkor elkerülhetetlenül történnie kell: a köztársasági elnök és a korábbi igazságügyi miniszter példamutató módon vállalta a felelősséget – tette hozzá.

A tárcavezető közölte, a kormánynak a legfontosabb, hogy a jövőbe tekintsen. Elmondta, az alaptörvény-módosításon túl szigorítják a gyermekvédelmi intézmények vezetői kinevezésének feltételeit, és át kell tekinteni a gyermekvédelmi jogszabályokat is.

Nyitókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: MTI)