2024. február 25., vasárnap

Magyarország nincs egyedül az álláspontjával

Gulyás Gergely: Brüsszelben a háborúpártiak vannak többségben

Alapvető nézőpontbeli különbség van az Európai Unió tagállamainak többsége és Magyarország között, a nagy tagállamok azonban nem a megoldásra törekszenek, hanem a Magyarország elleni zsarolás durva és elfogadhatatlan formáit próbálják meg alkalmazni – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

EURÓPA VÁLASZÚT ELŐTT

Gulyás Gergely közölte: Magyarország nincs egyedül az álláspontjával, de leghatározottabban mondja ki, a háború nem jelent megoldást, azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség Ukrajnában, az EU-ban azonban azok vannak többségben, akik a háború pártján állnak, akik úgy gondolják, hogy Európa biztonságát nem az orosz–ukrán háború mielőbbi befejezése, hanem annak folytatása szolgálja.

Úgy folytatta: ez még nem jelentené azt, hogy az egymással szemben álló felek számtalan kérdésben ne alakíthatnának ki közös álláspontot. Példaként az Oroszország elleni szankciókat említette.

A HÉTEN DÖNTENEK AZ EP-LISTÁRÓL

Úgy összegzett: Brüsszelben alapvető változásra van szükség, hogy a hangnem megváltozzon, a június 9-ei európai parlamenti választás lehetőséget nyújt az európai és magyar polgároknak arra, hogy véleményüket kifejezzék.

A változás a demokratikus keretek között érhető el. Szerencsés az, hogy most, amikor Európa válaszútnál van, amikor háború és béke, a kontinens versenyképessége, a tagállamok szuverenitásának tiszteletben tartása kérdésében kell dönteni, néhány hónap múlva EP-választás lesz – mondta.

Az EP-választásokra kitérve azt mondta, az ország sokat nyer azzal, hogyha magyar érdekeket képviselő európai parlamenti képviselői lesznek. A magyar baloldal és különösen a Momentum képviselői nem tartoznak ebbe a körbe tevékenységük alapján – fogalmazott a miniszter.

Elmondta azt is: a Fidesz EP-listájáról még ezen a héten dönt a párt elnöksége.

STARTOL A PEDAGÓGUS-BÉREMELÉS

A mostani béremeléssel a pedagógusok átlagbére eléri a diplomás átlagbér 71,8 százalékát, ez bruttó 652 ezer forintot jelent – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

A miniszter közölte, a pedagógusok bérének emelése a magyar adófizetők pénzéből történik, az Európai Uniótól a kormánynak ígérete van az utófinanszírozásra. A kabinet 2030-ig vállalta, hogy a pedagógusok bére eléri a diplomások bérének 80 százalékát, az addig szükséges béremelések 12 százalékát fizeti az EU – részletezte.

MAGYAR BÖRTÖNKÖRÜLMÉNYEK

Szintén meghallgatták a belügyi és az igazságügyi tárca vezetőinek beszámolóját a nemzetközi sajtóban nagy visszhangot kapott úgynevezett antifa-támadások olasz vádlottjának fogvartartási körülményeiről – számolt be Gulyás Gergely. Kijelentette: a körülményeket megismerve, az ügy mögött Magyarország lejáratása áll, amely minden alapot nélkülöz.

A miniszter közölte: a hölgy fogva tartási körülményei megfelelnek az európai uniós és a magyar előírásoknak az egészségügyi ellátás és a higiéniás körülmények tekintetében egyaránt. Kitért arra, hogy a magyar börtönökben a fogvatartottak napi háromszori étkezésében részesülnek. Hazugságnak nevezte, hogy a cellában patkányok lettek volna. A magyar börtönökben nem élnek luxusban, akiket szabadságvesztésre ítélnek, de talán ilyen célja nincs is a börtönbüntetésnek – fogalmazott. Általánosságban tisztaság van ezen intézetekben – mondta.

GONDOK A SZAVAHIHETŐSÉGGEL

Kitért arra is, egyértelmű, hogy az olasz terhelt szavahihetősége erősen megkérdőjelezhető. Az eljárás során bizonyíthatóan hazudott a végzettségéről, a családi állapotáról, személyes kapcsolatairól is. Számon kérte a személyes kapcsolattartás hiányát, ehhez képest 2023 októbere és 2024 januárja között öt napon keresztül összesen hétszer látogatták meg közvetlen családtagjai, ügyvédje, kétszer konzuli tisztségviselő járt nála. 2023 márciusa és 2024. január 30-a között 323 telefonhívást kezdeményezett, kettőt vezetékes telefonról, a többit mobilkészülékről. 13 ellenőrzött videohívásra is engedélyt kapott, ebből tíz meg is valósult – sorolta.

Az elkövetett bűncselekmény súlyosságát jól mutatja, hogy az ügyész 11 éves szabadságvesztésre tett javaslatot – jegyezte meg Gulyás Gergely.

Szólt arról is, hogy ezek a bűnözők hátulról megtámadva, brutális sérüléseket okoztak ártatlan magyar és nem magyar állampolgároknak és kifejezetten ezzel a céllal utaztak Magyarországra. Előre kitervelten, életveszélyt okozó testi sértés miatt folyik velük szemben büntetőeljárás – hangsúlyozta. A sajtótájékoztatón fotókat osztottak ki arról, milyen sérüléseket szereztek a sértettek.

ORBÁN TÁJÉKOZTATTA MELONIT

Gulyás Gergely kérdésre elmondta: Orbán Viktor beszélt olasz partnerével telefonon; a konzultáció nagy részében az európai uniós csúcs témájával foglalkoztak, de kitértek a Magyarországon ítéletére váró „kifejezetten alantas, erőszakos antifasiszta bűnöző” ügyére is.

Elmondta: Orbán Viktor az olasz kormányfő helyében szintén tájékoztatást kért volna. Hozzátette: Giorgia Meloni teljes körű tájékoztatást kapott a magyar miniszterelnöktől. A két kormányfő között a kapcsolat mindig is jó volt, nem személyes küzdelemről van szó – közölte.

A miniszter megjegyezte: az olasz terhelt olyan cselekmény részese volt, amelynek végén csak a szerencsének volt köszönhető, hogy az áldozat nem halt meg. Hozzátette: az eljárás során a terhelt minden eljárási és emberi méltósághoz fűződő jogát tiszteletben tartják, és megjegyezte azt is, rendszeres, hogy akár fehérgalléros bűnözőket is vezetőszáron visznek a tárgyalóterembe Magyarországon.

SVÉD NATO-CSATLAKOZÁS

Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a magyar kormány támogatja annak ratifikálását, ezért is terjesztette az Országgyűlés elé azt. Hozzátette ugyanakkor: fontos, hogy erről akkor szavazzon a parlament, amikor a szükséges többség rendelkezésre áll, ehhez pedig bizalomerősítő lépésekre van szükség.

Mivel a bizalomhiányt a svédek idézték elő, ez az ő dolguk – jegyezte meg, hangsúlyozva: Magyarország nem zsarolt és nem szabott feltételeket. A svéd miniszterelnök meghívást kapott Budapestre – emlékeztetett.

Kiemelte, a döntés a kormánypárti frakciók és nem a kormány kezében van. Elmondta: ha a kormány követett el hibát, az az, hogy a ratifikációval kapcsolatban olyat ígért, amit nem tud saját hatáskörben teljesíteni.

LÁNCHÍD-BOTRÁNY

A Lánchíd-felújítással kapcsolatban Gulyás Gergely egy, az elmúlt évtizedek fővárosi beruházásaiban példátlan botrányról beszélt, amelynek során a vállalkozótól a fővárossal vélhetően összeköttetésben álló emberek bárminemű szolgáltatás nélkül kaptak jelentősebb összeget.

Hangsúlyozta: a legfontosabb az ügy minden részletre kiterjedő feltárása, „legyen világos, hogy milyen korrupciós mechanizmusok működtek, működnek a fővárosban”. Úgy fogalmazott: nagyon nehéz azt elhinni, hogy a városháza tudta és beleegyezése nélkül ez a korrupciós ügy megvalósulhatott volna.
Arról, hogy a Transparency International nem talált kivetnivalót a projekt finanszírozásában, kijelentette: „Soros György átláthatóságot hirdető embereinek a legbrutálisabb korrupció is megfelel, ha azt a baloldal követi el.”

BAYER ZSOLT NAGYAPJA

A Bayer Zsolt nagyapjának múltjával kapcsolatos felvetésre reagálva úgy fogalmazott: a publicista írt egy kiváló cikket, amellyel maga is mindenben egyetért.

Felhívta a figyelmet arra: eddig az volt elvárható mindenkitől, hogyha a szülei bűnt követtek el, azt tegye világossá, de az apák vétkeiért a fiaikat nem büntethetjük.

Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy a baloldal várható miniszterelnök-jelöltjének nagyapja „kommunista tömeggyilkos” volt. Bayer Zsolt őszinte szembenéző cikket írt a nagyapjáról, Dobrev Klárától ilyet nem lehetett látni – vetette fel Gulyás Gergely.

Nyitókép: MTI