2024. február 28., szerda

Ukrajna nem lehet kivétel

Magyarország ellenzi, hogy Kijev megkezdje az uniós csatlakozási tárgyalásokat

A magyar kormánynak Ukrajna uniós csatlakozásával, és az uniós költségvetésből történő támogatásával kapcsolatos elutasító álláspontja miatt Magyarország ismét a figyelem középpontjába került. Az Európai Tanács közelgő csúcstalálkozója miatt a diplomácia is nagyobb sebességre kapcsolt ebben az ügyben. Charles Michel, az Európa Tanács elnöke november 27-én járt Budapesten, a Bloomberg értesülései szerint Orbán Viktor azóta egy újabb Brüsszelbe írt levélben arra kérte Charles Michelt, hogy törölje a jövő heti uniós csúcstalálkozó napirendjén szereplő, az uniós költségvetéssel és Ukrajnával folytatandó csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos pontokat. A magyar kormányfő egyéb bejelentett témák mellett szintén ebben az ügyben fog ma Párizsban tárgyalni Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel.

A győzködés ellenére a magyar kormány a jelek szerint kitart a téma felvetődése óta következetesen képviselt elutasító álláspontja mellett. Kocsis Máté tegnapi bejelentése szerint a kormánypártok is mellé álltak ebben.

A Fidesz frakcióvezetője szerdán a közösségi oldalán közölte, a kormánypártok ellenzik, hogy Ukrajna megkezdje az uniós csatlakozási tárgyalásokat, ezért a Fidesz és a KDNP ezzel összefüggésben határozati javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé. Kocsis Máté Facebook-bejegyzésében azt írta: az Európai Bizottság nem mérhet kettős mércével, a tagjelölteknek eddig is minden egyes kritériumot teljesíteniük kellett, most sem lehet kivételezni aktuálpolitikai és ideológiai szempontok miatt.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: „olyan nincs, hogy Ukrajna beelőzze a csatlakozásra váró észak-balkáni országokat, ráadásul úgy, hogy még a tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket sem teljesítette, többek között a kisebbségek helyzetére és nyelvhasználatára vonatkozóan”.

Kocsis Máté értékelése szerint, nem tisztázott, hogy az ukrán tagság milyen hatással lenne például az unió költségvetésére, a kohéziós és agrárpolitikájára, ezért ezt a kérdéskört nulladik lépésként meg kell vitatnia a tagállamok vezetőinek. Hozzátette: az ügyben konszenzusra lenne szükség, de ez ma hiányzik.

A nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője azt írta: nem lehet felelősségteljes döntést hozni a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, ezért arra kérik a kormányt, hogy a fenti álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben.

Az Országgyűlés honlapján olvasható, a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője által jegyzett határozati javaslat szerint az Európai Bizottság Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére irányuló javaslata előkészítetlen, következetlen és nincs tekintettel Magyarország alapvető érdekeire. Az Országgyűlés stratégiai vitát tart szükségesnek az EU Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről, és e vita lezárultát megelőzően a csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos döntések nem időszerűek – áll az indítvány szövegében.

Az előterjesztés rögzíteni kezdeményezi, hogy az Országgyűlés elítél és visszautasít minden politikai és pénzügyi nyomásgyakorlást, ami Magyarországot szuverén álláspontjának megváltoztatására kívánja kényszeríteni, valamint felhívja a kormányt, hogy a határozati javaslatban foglalt álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben az Ukrajna csatlakozási folyamatával kapcsolatos döntések során.

A téma minden bizonnyal terítéken lesz ma az Elysée-palotában is, ahol Emmanuel Macron és Orbán Viktor munkavacsorán vesz részt. Az Elysée-palotának a sajtó számára kiküldött tájékoztatása szerint a két vezető megvitatja a december 14-ei és 15-ei Európai Tanács napirendjén szereplő különböző témákat, köztük az Ukrajnának nyújtott európai támogatás aspektusait, a közel-keleti helyzetet, a bővítéssel és az Európai Unió reformjával kapcsolatos kérdéseket. Szóba kerülnek majd EU-s biztonsági és védelmi ügyek, valamint a 2021–2027-es többéves pénzügyi keret felülvizsgálata is.

Nyitókép: Charles Michel november 27-én Budapesten találkozott Orbán Viktorral (Fotó: MTI)