2024. május 27., hétfő

Potápi Árpád János: Most nincs más lehetőség, mint a béke

– Most nincs más lehetőség, nincs más alternatíva, mint a béke – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Tusnádfürdőn, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor közéleti programjainak megnyitóján.

– A béke ideje van, a magyarság számára nincs más alternatíva, éljünk akár Magyarországon, a Kárpát-medencében vagy a világ bármely pontján – fogalmazott az államtitkár a megújult Lőrincz Csaba Sátorban.

Potápi Árpád János az ukrán-orosz háború kapcsán a kárpátaljai magyar közösség fizikai megmaradásának fontosságát hangsúlyozta. Elmondta: 2023-ban ugyanazok az események játszódnak le, mint a második világháború után vagy a délvidéki háború során. Magyarok tízezreinek kellett elhagynia a szülőföldjét és élnie száműzetésben Magyarországon vagy a világ más tájain.

– Semmi más bűnök nincs, mint hogy magyarok – tette hozzá.

Kiállt amellett, hogy minél előbb legyen fegyverszünet és béke. Reményét fejezte, hogy sikerül a realitás és a józan ész jegyében erről mindenkit meggyőzni. Erre kell rábírni a világot – húzta alá.

Potápi Árpád János az elmúlt 12-13 év legfontosabb eredményének nevezte, hogy a nemzeti összetartozás élményét sikerült megerősíteni. Az elmúlt időszak erőfeszítéseinek köszönhetően egységes Kárpát-medencéről lehet beszélni a kultúra, az oktatás és sport területén egyaránt.
Kiemelte: Tusványos nem csupán közéleti-politikai fórum, hanem Erdély és a Kárpát-medence életében is egy rendkívül fontos kulturális rendezvény. Nincs olyan meghatározó személy, aki az egy hét során ne fordult vagy fordulna meg Tusnádfürdőn. Olyan találkozások, beszélgetések részesei lehetnek, amelyek sokszor visszaköszönnek a kormány politikájában is. Ez így volt az elmúlt 32 év során, és remélhetőleg így lesz a jövőben is.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke arról beszélt, hogy Tusványos a béke szigete 1990 óta. Azóta vannak olyan alapvető értékek, amelyeket hordoznak, amelyekre büszkék. Ezeket az eszményeket és értékeket nem akarják elengedni, és amikor idejönnek, kicsit vissza is repülnek 1989-90-be. Életük meghatározó élménye volt az az eufória, a szabadság élménye, amit akkor átéltek, amit itt évről évre megtapasztalhatnak – mondta.

Kitért arra is, hogy nemzedékük ilyen közel nem volt még háborúhoz, mint amit most átélnek. Magyarország ebben a helyzetben a békediplomácia útját választotta - jelentette ki.

Nem hisznek a háború katonai megoldásában, nem tudnak hinni abban, hogy ennek a háborúnak van katonai megoldása – szögezte le.
Magyarország ezért helyezkedett arra az álláspontra, hogy ki szeretne maradni ebből a háborúból, de nagyon kell vigyázni, hogy semmiképpen ne kössenek ki a vesztesek oldalán. Fontosnak tartotta, hogy minden alkalommal a lehető legnagyobb egyértelműséggel ítéljék el az orosz agressziót, és álljanak ki Ukrajna önvédelmi joga mellett.

Szólt arról is, hogy egyfajta össznemzeti háborúban élik a mindennapokat, de fontos arra törekedni, hogy legyen egyetértés, konszenzus a legfontosabb kérdésekben.

– Kulturális háború részesei is vagyunk egyúttal, olyan alapvető értékek kérdőjeleződnek meg, mint az emberi élet, a múlt, a történelem, a nemi szerepek kérdésköre – állapította meg. Ezzel szemben egyetlen eszközként jelölte meg a kulturális önvédelmet, amelyben Magyarország szövetségeseket keres.

Kitért a szerda délután tartandó ökumenikus imára, amelyet szintén a békéért tartanak.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke rámutatott: Tusványos mindig több, mint egy szabadegyetem és több, mint egy fesztivál. Felidézte: az elmúlt három évtizedben kinőtték Bálványost, átköltöztek Tusnádfürdőre, de az a szándék, hogy az induláskor választott és felmutatott értékeket megőrizzék, továbbra is megmaradt. A szervezők ennek jegyében választják ki minden évben a fesztivál mottóját – mondta. Tusványos minden évben üzen, idén a béke idejével üzen – hangsúlyozta.

A béke ideje mottóval megszervezett 32. Tusványoson hét végéig mintegy ötszáz közéleti és kulturális rendezvény várja az érdeklődőket.

Nyitókép: Ótos András felvétele