2024. május 30., csütörtök

Potápi: A kormány a magyarokért dolgozik

„Minden, amit ma teszünk, igazából a jövőnkért van” – jelentette ki a magyar nemzetpolitika tevékenységét és eredményeit ismertetve Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombaton a romániai Kolozsváron (Cluj-Napoca), az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) éves közgyűlésén és díjátadóján. Az egyik legfontosabb erdélyi magyar civil szervezet éves rendezvényén mondott köszöntőjében hangsúlyozta: az Orbán-kormány és az EMKE ugyanazért dolgozik; a közös cél az, hogy legyenek magyar emberek tíz, húsz, ötven és száz esztendő múlva is. „Ha mi ezt a munkát nem végezzük el 2023-ban és a következő években, a jövőnket éljük fel” – fogalmazott.

Rámutatott: ahogy a célok, úgy a sikerek is közösek, és ezek között nem csak a beruházásokat kell érteni – például a rendezvénynek otthont adó Protestáns Teológiai Intézet felújítását –, hanem a szemléletváltást is. „A mai gyerekek már úgy nőnek fel, hogy tudják: ha magyar nemzetről beszélünk, már nemcsak a szűkebb értelemben vett Magyarországról kell beszélni, hanem a Kárpát-medencéről, sőt a diaszpóráról is” – emelte ki.
Az államtitkár a rendezvényen „2023, a gondoskodó nemzet éve a nemzetpolitikában” címmel tartott előadást. Beszédében emlékeztetett: 1990-től a magyar nemzetpolitikának voltak hullámhegyei és hullámvölgyei, de 2010 óta sikertörténetről lehet beszélni. Az elmúlt 13 évben a kormány sokat tett azért, hogy megerősítse a magyar közösségeket, s ebben a munkában – az ukrajnai háború okozta gazdasági nehézségek ellenére is – a folytonosságra, kiszámíthatóságra törekszik.

Külön méltatta a nemzeti jelentőségű intézmények támogatását és a Nemzeti Újrakezdés Programot. Kiemelte az oktatási-nevelési támogatás százezer forintra (267 euró) emelését is, amelyet ősztől a Kárpát-medencében mindenütt megkapnak az anyanyelvükön tanulók.

A programokról elmondta: a Miénk a város vetélkedőn 1500 diák vett részt. A Határtalanul programba eddig félmillió anyaországi diák kapcsolódott be, így ez nemcsak az iskolák, de az idegenforgalom számára is fontos. Szerinte a program legfőbb hozadéka, hogy a fiatalok megtapasztalják: Magyarországon kívül is lehet magyar szóval, magyar világgal találkozni.

Kitért a külhoni kulturális rendezvények, programok támogatására is. A sportot a nemzetpolitika fontos színterének nevezte.

Előadását követően átvette az EMKE Kötő József-díját, amelyben a kárpát-medencei magyar civil szervezetek és közösségek következetes támogatásáért részesült. Ebből az alkalomból kijelentette: a díj nemcsak az ő és segítőtársai munkáját ismeri el, hanem az Orbán-kormány azon erőfeszítéseit, hogy egységes magyar nemzetről lehessen beszélni a Kárpát-medencében és a diaszpórában. 

Nyitókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára (jobbról) átveszi a Kötő József-díját Széman Pétertől, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnökétől (Fotó: MTI)