2024. április 20., szombat

Baltával az iskolába

Egy hatodikos diáklány baltával ment iskolába Ópázován, de idejében elvették tőle és senki nem sérült meg.

Janko Havran, az ópázovai általános iskola igazgatója az N1 televíziónak nyilatkozva elmondta, a két váltás között, a második váltásba érkező hatodikos kislánynál találták meg a baltát. A magával hozott eszközt az iskola alkalmazottai azonnal elvették tőle.

– Felhívtuk a rendőrséget, értesítettük a Szociális Munkaközpontot, a Mentőszolgálatot. Az esetet bejelentettük a Čuvam te (Védelek) platformon és minden tanárt és diákot értesítettünk arról, hogy nincs okuk aggodalomra. Az elkövetkezőkben is a szabályzatnak megfelelően fogunk eljárni – mondta az iskolaigazgató.

Értesítették annak a kislánynak a szüleit, aki az iskolába bevitte a baltát. Az édesanyja hazavitte lányát.

Az ópázovai eset már a második az elmúlt egy hétben, amikor egy diák vágóeszközt vitt magával az iskolába. Mint arról lapunk is beszámolt, a múlt héten a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában (ahol tavaly májusban egy hetedikes diák 9 iskolatársának és az iskolaőrnek oltotta ki az életét) egy nyolcadikos diák hátizsákjában kést találtak. Az esetet a diákok mindjárt jelentették, az iskola és a rendőrség is reagált. Az iskola két nyolcadikos osztályának diákjai azonban hétfőn nem mentek iskolába, mert nem érzik magukat biztonságban.

Médiabeszámolók szerint a szülők az iskola igazgatójával folytatott megbeszélésen követelték, hogy szereljenek fel fémdetektort az iskola bejáratához, illetve azt a nyolcadik osztályos diákot, akinél megtalálták a kést múlt pénteken, tanácsolják el az iskolából.

Mint arról a megbeszélésen jelen levő szülők az N1 televíziónak, nevüket nem vállalva beszámoltak, az iskola vezetése a szülőknek elmondta, hogy az ügyben folytatott nyomozás befejezéséig nem zárhatják ki a tanórákról azt a tanulót, aki kést vitt az iskolába.
A nyolcadik osztályos diákok szülei válaszul erre úgy döntöttek, hogy amíg ebben az ügyben az eljárás nem fejeződik be, gyermekeik nem mennek iskolába.

A rendőrségi közlemény szerint az üggyel kapcsolatban a vizsgálat még folyamatban van. Senki nem sérült meg, és a rendőrségi közlemény szerint a fiú a késsel senkit sem fenyegetett meg.