2024. június 14., péntek

A szocialista párt nyert Katalóniában

A Katalán Szocialista Párt (PSC) nyerte a helyhatósági választásokat a kelet-spanyolországi Katalónia tartományban vasárnap, de nem szerzett önálló kormányzóképes többséget a régióban.

A PSC a leadott szavazatok 29,9 százalékával 42 mandátumot nyert az újonnan alakuló, 135 fős tartományi parlamentben.
Második helyen az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) függetlenségi párt végzett 21,6 százalékos támogatottsággal és 35 mandátummal.
Harmadik lett a voksok 13,8 százalékával és 20 mandátummal az autonóm közösséget eddig kisebbségben kormányzó Köztársasági Baloldal (ERC) függetlenségi párt.
A konzervatív Katalán Néppárt (PPC) 15, a politikai palettán tőle jobbra elhelyezkedő VOX 4, a baloldali Comuns 6, a függetlenségi CUP 4, és az ultrajobboldali Katalán Szövetség (Aliança Catalana) 2 képviselői helyet szerzett.
A választás eredményeként hosszú idő óta most először nem kerültek többsége a Spanyolországtól elszakadást szorgalmazó függetlenségi pártok a katalán parlamentben.

A szavazásra jogosult 5,7 millió választópolgár 57,9 százaléka adta le voksát a nap folyamán.    

A választást megzavarta, hogy a Rodalies elővárosi vonatok két vonalán is vezetéklopás miatt órákig szünetelt a forgalom. Sokan panaszkodtak, hogy emiatt nehezen jutottak el a kijelölt szavazóhelyekre.

Nyitókép: AP/Beta