2024. június 17., hétfő

A „harag hete” Németországban

Folytatják a tiltakozást a gazdák – A mozdonyvezetők is sztrájkot hirdettek

Tegnap folytatódott a német földműveseknek a kormány agrárpolitikája miatti tiltakozása. A háború utáni időszak legnagyobb megmozdulásának nevezte a sajtó a harag hetének is mondott, hétfőn kezdődött országos megmozdulást, melynek egyik kiváltó oka az is, hogy bár az ukrán gabonadömping lenyomta az árakat, a kormány mégis megszorításokat vett tervbe a gazdákkal szemben. Kedden ugyan általános megítélés szerint valamivel kevesebb traktor volt az utakon, de a termelők elszántsága nem lankad, és ismét sokfelé lehetetlenné tették az autópályákra való feljutást. Traktoraikkal még hétfőn bevonultak az ország nagyobb városaiba, és egész hétre tervezett útzárlatokkal, fontos közlekedési csomópontok megbénításával fejezik ki elégedetlenségüket az agrárpolitikai intézkedések és általában a kormány gazdaságpolitikája miatt. 

A termelők számára elfogadhatatlan a kormánynak az a terve, hogy fokozatosan csökkenti az üzemanyag-támogatásokat, valamint az erdészeti és mezőgazdasági járművek adókedvezményeit. A tiltakozáshoz csatlakoztak az árufuvarozók is, akik a teherautókra kivetett útdíjak növelésének terve miatt vonultak az utcákra. Az agrártiltakozás miatt leállt a termelés a kelet-fríziai Emdenben található Volkswagen-gyárban, a tüntetők ugyanis az üzemhez vezető utakat is lezárták, ezért az alkalmazottak nem tudtak munkába menni. A leállás a benzines autók gyártását érinti – írta a Bild.

A növekvő elégedetlenség miatt a kormány valamelyest már korábban enyhített a drasztikus és hirtelen támogatásmegvonásokon: a gázolajár-kedvezmények gyors megszüntetése helyett az idén 40 százalékkal, jövőre pedig 30 százalékkal tervezi csökkenteni a támogatást, amely 2026-tól teljesen megszűnne. A szakszervezetek nem tartják elégségesnek az engedményeket, de a kormány ennél alább nem adja, szóvivője még a hétfői sajtóértekezleten kijelentette, nem fontolgatják terveik további módosítását. Mint fogalmazott, „a kormány az, amelynek végül is döntenie kell és végrehajtani a változtatásokat, melyek nem tetszhetnek mindig mindenkinek”.

Robert Habeck gazdasági miniszter arra figyelmeztette az elégedetleneket, hogy szélsőségesek is beférkőzhetnek soraikba. Mint mondta, nem szabad megengedni, hogy ilyen csoportok káoszt okozzanak. A Frankfurter Allgemeine Zeitung idézte a közösségi hálókon közzétett videóüzenetét, melyben egyebek között azt mondta, „amikor akasztófák lógnak a traktorokon, amikor a traktorok magánházakhoz vonulnak”, az már egy bizonyos határ átlépését jelenti. Hozzátette, az emberek elbizonytalanodtak az utóbbi években Európát sújtó válságok miatt, mint amilyen az ukrajnai háború és az infláció. Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a munkahelyre, iskolába, orvoshoz való eljutás akadályozása nemtetszést és haragot fog kiváltani a nép körében.

A mai nap nehezebbnek ígérkezik, ugyanis a bejelentések szerint a mozdonyvezetők is csatlakoznak a megmozduláshoz, miután sikertelen tárgyalásokat folytattak a bérekről és a munkaidőről a Deutsche Bahn csoporttal. Szakszervezetük háromnapos sztrájkot hirdetett szerdától, tehát várható, hogy a szerelvények nem indulnak el, ami óriási fennakadásokat okoz a tömegközlekedésben. A tehervasút szakszervezete már kedd estére jelezte a sztrájk kezdetét.

Nyitókép: A tiltakozó gazdák ismét sokfelé ellehetetlenítették az autópályákra való feljutást (Fotó: Beta/AP)