2024. július 24., szerda

Egymillió látogatót várnak

A romániai Temesvár (Timișoara) etnikai és kulturális sokszínűségét, értékes örökségét és a szabadság kivívásában vállalt elvitathatatlan szerepét hangsúlyozták a felszólalók a hét végén a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat nyitórendezvényén. A bánsági város a román, a magyar és a német színházi társulatnak is otthont adó kultúrpalotában tartott nyitógálán lett hivatalosan is Európa Kulturális Fővárosa. A pénteki nyitóünnepség a Dóm téren folytatódott, több ezer ember részvételével.

Dominic Fritz polgármester a város etnikai és kulturális sokszínűségét bizonyítandó a román, a magyar és a német nyelvet váltogatva mondta el ünnepi beszédét, amelyet végül angolul zárt. „Büszkék vagyunk Temesvár minden közösségére: a magyarra, németre, zsidóra, szerbre, bolgárra, romára és a többire, amelyek évszázadok óta itt élnek" – üzente magyarul. Németül pedig azt mondta, hogy az önmagát kereső Európában ez a város saját példájával jár elöl, hiszen a sokszínűség erőforrás.

A rendezvénysorozat fővédnökségét is ellátó Klaus Iohannis államfő üzenetében pedig úgy fogalmazott, hogy ez a pillanat az egyik legjelentősebb a város XXI. századi történetében. Levelében emlékeztetett arra, hogy a cím elnyerése nem volt könnyű, hiszen 14 romániai város versenyzett érte.

Nicolae Ciucă miniszterelnök pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Temesvár immár új hídszerepet tölt be, mivel más európai kulturális közösségekkel köti össze Romániát.

Temesváron a hét végén rendezvények sokaságával ünnepelték meg, hogy a város lett az idén Európa egyik kulturális fővárosa. A három nap alatt több mint harminc helyszínen mintegy százharminc programot szerveztek. Az érdeklődők szabadtéri koncerteken, kiállításokon, rendhagyó terekben zajló színházi előadásokon és filmbemutatókon vehettek részt. A program szerint Lajkó Félix is fellépett (tegnap) a Bánáti Filharmónia termében.

Hivatalosan három város: Veszprém a görögországi Elefszina és Temesvár viselheti az idén az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az ehhez kapcsolódó programok ezúttal a bánsági városban kezdődtek meg. A hétvégi nyitány után további rendezvények következnek az év maradék részében – hetente átlagban mintegy harmincat tartanak. Az idén több mint ötezer művész látogat el Temesvárra; a számtalan programra egymillió látogatót várnak.

Nyitókép: Jellegzetes kép Temesvárról: az Opera-tér és az ortodox katedrális