2024. június 14., péntek

Egy lépéssel közelebb az anyasághoz

Annak az asszonynak a javára döntött a belgrádi felső bíróság, akinek a férje koronavírus okozta szövődményekben hunyt el, miközben feleségével mesterséges megtermékenyítés folyamatában vettek részt az egyik belgrádi klinikán.

Ana Marković több mint egy éve, 2021 januárja óta küzd azért, hogy az ő és férje biológiai anyagából kifejlődött embrióihoz hozzáférhessen, mivel a törvények hiányossága akadályozta őt abban, hogy szülővé válhasson.

A mesterséges megtermékenyítésről szóló törvény nem számolt azzal, hogy a lombikbébi-program során a házastársak egyike elhunyhat, így jogorvoslat, de egyelőre bírósági gyakorlat sincs arra, hogy a lefagyasztott embriót a megözvegyült házastárs megörökölheti-e, illetve ha megörökölte, elvégezhető-e beültetése, és egyelőre a klinikák sem tudják kiadni a lefagyasztott embriót, mert a törvény gátat szab ennek.

Ana Marković esetében – annak ellenére, hogy férje halála után hatályos bírósági ítélettel rendelkezik arról, hogy embriói jogos örököse – a programot vállaló klinika nem merte a lefagyasztott embriókat kiadni attól tartva, hogy az állam megbünteti.

Miután polgári perre került sor, az alapfokú bíróság a klinika javára döntött, ilyen döntés következtében pedig a hatályos törvények értelmében a klinikának kötelessége a lefagyasztott embriókat megsemmisíteni.

A nő a felső bírósághoz fordult, de a médiában megjelent korábbi nyilatkozataiból kiderül, az egészségügyi minisztériumot is felkereste és szándékában állt a strasbourgi Emberi Jogi Európai Bíróságon kérni jogorvoslatot.

A felső bíróság azonban megmásította az alapfokú bíróság előzetes döntését.

A törvény hiányosságának következtében jelenleg hét nő és egy férfi harcol a bíróságon azért, hogy szülővé váljon, Ana Marković egy lépéssel közelebb került az anyasághoz – írja a nova.rs alapján a 021 hírportál.

Nyitókép: Illusztráció/Pexels