2024. június 14., péntek

A tüdőrák ismét a leggyakoribb rákfajta

Az értéklések szerint 2022-ben 20 millió rákos megbetegedést diagnosztizáltak, ebből 9,7 millió halálos kimenetelű volt, jelentette meg az Egészségügyi Világszervezet rákkutató ügynöksége.

Az adatok óriási különbséget mutatnak a fejlett és fejlődő országok között. A Nemzetközi Rákkutató Intézet (IARC) adatai szerint minden ötödik személy betegszik meg a ráknak valamilyen fajtájától, halálos kimenetelű minden kilencedik férfi és minden tizenötödik nő esetében, tették közzé a rák ellenes küzdelem világnapja alkalmából, amely február 4-én van.

Az IARC félévi jelentése részletes adatokat nyújt 185 országban 36 féle rákbetegséget illetően. Például a legfejlettebb országokban minden tizenkettedik nő szenved mellrákban, de 71 esetből átlagosan csak egy végződik halállal. Azokban az államokban, ahol a humán fejlettségi mutató alacsonyabb, 27 nőből egy betegszik meg mellrákban, részben a lakosság alacsonyabb átlagéletkora miatt, egyúttal kevésbé vannak kitéve veszélyes tényezőknek, mint például a túlsúly, mégis 48 esetből egy halállal végződik.

Isabele Soerjomataram, az IARC rákkutató ágának igazgatóhelyettese kijelentése szerint ezekben az országokban élő nőknél kisebb a valószínűség, hogy időben megállapítják a betegséget, nem megfelelő a kezelés és nagyobb annak az esélye, hogy a betegség halállal végződik. A rák különböző fajtáira kihatással vannak a változó életfeltételek, így a vastagbélrák a harmadik helyen áll a halálos kimenetelű megbetegedéseket illetően. A colorektális rák az évekhez, illetve a helytelen életmódhoz kötődik, mint a túlsúly, a dohányzás és az alkohol fogyasztása. A tüdőrák ismét a legtöbb esetben halálos kimenetelű rákfajta, az évi 2,5 millió esetből 1,8 millió végződik halállal.

Az IARC szerint ennek valószínűleg az ázsiai nagy méretű dohányhasználat az okozója. Az IARC felmérései szerint 2050-ig az esetek aránya elérheti akár a 77 százalékot is 35 millió főre növekedhet a megbetegedések száma, a lakosság növekvését és öregedését követve. A szegényebb országokban a megbetegedések aránya akár 142 százalékkal növekedhet, a halálesetek pedig megduplázódhatnak.

Nyitókép: Pexels