2024. július 20., szombat

Az állományfeltöltés a legnagyobb kihívás

Az államfő ígérete szerint 1000 Szúnyogot gyárt le szeptemberre a szerb hadiipar

Komarac (Szúnyog) nevű, távirányítású öngyilkos drónok gyártását jelentette be tegnap a Pasuljanske livadén tartott Vatreni udar 2024 fedőnevű taktikai katonai gyakorlat zárófelvonásán Aleksandar Vučić államfő. Ígérete szerint az első ezer drón már szeptemberre elkészül. A gyakorlaton bemutatták e drón prototípusát is. Az éleslövészettel egybekötött bemutatón felvonultak az SM–1 és SM–2 drónok, a páncélozott távirányítású Miloš és a Nora B–52 harcjárművek, a BD–2 aknavetők, az S–1 és a Pancir légvédelmi rendszerek, az Oganj M–17-es többcsöves rakétakilövő, az An–26-os repülőgépek, továbbá több hazai gyártású tüzérségi eszközök.

A főparancsnok seregszemlét tart

A főparancsnok seregszemlét tart

Az egyik próba során négy kilométeres távolságból mértek csapást tankokra – magyarázta a taktikai gyakorlatot követően az államfő, ami a hazai harckészség fejlődését tanúsítja, persze tisztában van vele, hogy még rengeteg munkára, fejlődésre, beruházásra lesz szükség. A gyakorlaton részt vett a magyar katonaság küldöttsége is. Bemutatták a Magyarországról beszerzett BTR–80A páncélozott transzportereket. Vučić köszönetet mondott az együttműködésért, s kilátásba helyezte a magyar és a szerb katonaság egyre hatékonyabb és szorosabb együttműködését.

Újságírói kérdésre válaszolva az államfő közölte, hogy az egyik legnagyobb kihívásnak a katonaság állományának feltöltése, mert Vajdaságban és Belgrádban nincs érdeklődés a katonaság iránt. Vučić azt mondta, ez nem egyedülálló probléma, hiszen a németek, az angolok, az oroszok és az amerikaiak is hasonló gondokkal küszködnek.

Nyitókép: Akcióban a hetvenes években gyártott J–22 Orao gépek egyike