2024. július 20., szombat

A Jadar sorsa országos ügy

A loznicai környezetvédők szerint nincs szükség népszavazásra

A Jadar-projektum és azzal együtt a lítiumbánya létrehozásának lehetősége két évvel a tömeges tüntetéseket követően újra napirendre került. Az államvezetés egyre intenzívebben a projektum előnyeit hangoztatja, azon ígérettel, hogy nem dönt a polgárok jóváhagyása nélkül. Ezért a média felvetette a kérdést, lehet-e népszavazással dönteni a lítiumkitermelésről.

Míg a Jadar folyó környékét védő környezetvédelmi szervezetek szerint a helyieknek kell a lítiumbánya létrehozásának kérdésben döntést hozni, addig a szakemberek szerint a Jadar-projektum nem helyi, hanem országos kérdés.

A lítiumbánya előnyét és hátrányait kidomborító kérdések a napokban újabb lendületet kaptak. Az államvezetés annak létrehozását szorgalmazza, azt állítva, hogy jelentős gazdasági növekedést hozhat, a környezetvédők szerint a lítiumbánya visszafordíthatatlan károsodást okozna a Drina mellékfolyójának, a Jadarnak az élővilágában és környezetében, a jó minőségű mezőgazdasági földterületekben. A hétvégén a környezetvédők és a lítiumbánya létrehozásának megtiltását követelők a Rio Tinto, illetve az angol–ausztrál bányászati óriás szerbiai képviselete, a Rio Sava ellen tüntettek Loznicán. Hétfőn a Ne damo Jadar egyesület követelést adott át a kormányban, miszerint az állam tartósan tiltsa meg a lítium és a bór feltárási és kiaknázási munkálatait az egész ország területén.

Zlatko Kokanović, a Ne damo Jadar képviseletében az Euronewsnak azt mondta, nincs szükség a népszavazásra, a helyiek a tüntetéseken már elmondták a véleményüket.

– Mi vagyunk itt a referendum, mi hozhatjuk meg a döntést. Senkinek sincs joga az én életemről dönteni, ahogy arról sem, hol fogok élni, és mivel fogok foglalkozni. Alkotmányos jogom van az egészséges környezetre, a családra és arra, hogy azzal foglalkozzam, amivel szeretnék – mondta Kokanović.

A loznicai polgárok véleménye azonban megosztott a kérdésben. Egyesek szerint, ha föld alatti bányát hoznak létre, akkor a lítiumkitermeléssel nincs semmi gond, sőt gazdasági fellendülést hozhat, mások a kitermelés során felhasznált mérgező anyagoktól tartanak, illetve a környezetre gyakorolt hatásától.

Slobodan Orlović, az alkotmányjog professzora szerint a lítiumbánya létrehozása kapcsán várhatóan politikai döntés születik, ám ha a népszavazás mellett dönt az államvezetés, a kérdést nem helyi szinten kell eldönteni, hiszen ez a probléma országos szintű.

– A Jadar Szerbia megmaradt két-három legtisztább édesvíztartalékainak egyike, ezért nem lehet a kérdést helyi szinten rendezni, országos referendumra lenne szükség – mondta Orlović.

Hogy lesz-e referendum, nem tudni. A környezetvédelmi aktivisták egyre elszántabbak. A hétfőn átadott követelésben a kormánynak augusztus 10-ig adtak határidőt, és bejelentették, ha a kormány nem tesz eleget a követelésüknek, radikalizálják a tüntetést, ellehetetlenítik a vasúti közlekedést.

Nyitókép: Két évvel ezelőtt heteken keresztül tömeges tüntetések előzték meg a kormánydöntést ( A Beta archív felvétele)