2024. július 16., kedd

Megtartották a Magyar Konyha Napját

Harminc főzőcsapat vett részt a Magyar Konyha Napján, melyet hetedik alkalommal tartottak meg szombaton Titelen. A helybeli magyar művelődési központ szervezésében a résztvevők magyar ételek főzésében versenyeztek a Tisza partján. Persze ezúttal sem a verseny, hanem a társalgás, barátkozás, ismerkedés volt a legfontosabb célja a találkozónak. Annál is inkább, mert a településen 1973 óta nincs magyar tannyelvű oktatás. A helyzet az utóbbi években annyiban javult, hogy – fakultatív alapon – a helybeli és a sajkáslaki általános iskolákban heti két alkalommal vannak magyarórák. 
Latinkić Magda, a Titeli Magyar Művelődési Központ elnöke elégedett volt a megjelent főzőcsapatok és a vendégek számával. Különösen örült az erdélyi huszárok látogatásának, hiszen ezzel az ő személyes és a maroknyi titelieknek az álma valósult meg. A háromszáz lelket számláló dél-bácskai magyar közösség, de a vidék szórványmagyarsága számára is ez egy fontos rendezvény.
A helyi önkormányzat támogatja a titeli magyarság tevékenységét.
– Minden közösségi eseményre örömmel elmegyünk és mi is szeretettel várunk mindenkit. 
Az önkormányzat pedig nemcsak az ilyen rendezvényeket, hanem a művelődési központ minden kezdeményezését támogatja. Folyamatban van a vagyonjogi kérdések megoldása,és ha az egyesület tulajdonába kerül a székházuk, pályázhatnak a felújítására – hallottuk Dragan Božić polgármestertől. A megjelenteket Kovács Elvira, a köztársasági parlament alelnöke, a VMSZ elnökségi tagja is köszöntötte. 
– Sajnos itt már nagyon kevesen tudnak megemlékezni még a magyar kultúráról igen, mivel nagyon régóta nincs magyar tannyelvű oktatás. Viszont az a jelentősége, hogy érezzük, hogy mi valójában egy nemzethez tartozunk, s mint láthatjuk, itt még székely zászló is van. Valamint megmutatjuk önmagunkat, a magyar konyha ínyencségeit egy ilyen társalgási rendezvény keretében – mondta Kovács Elvira.  
– A Magyar Nemzeti Tanács támogat minden olyan helyi kezdeményezést, amely összehozza az embereket, amely tartja a magyarságot a lelkekben – mondja Kabók Erika, az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott tagja. 
– Mert erre van szükség, hogy összejöjjünk és érezzük azt, hogy összetartozunk. És, hogyha ez a gasztronómia útján történik, akkor ott kell jelen lenni, ott kell támogatni. Itt nagyon nagy bajok vannak Titelen, ami a magyarságot illeti, hiszen az előző népszámláláskor még nyolcszáz magyar volt, jelenleg pedig – a helybeliektől tudom – háromszázan vannak. De azok, akik megmaradtak, úgy gondolom, hogy most itt vannak. És őket kell bátorítani, őket kell támogatni. Mert csak így tudunk talpon maradni – hangsúlyozta Kabók Erika.
A rendezvényen a helybeli szerb néptáncosokon kívül felléptek a torontálvásárhelyi énekesek. A közönség nagy érdeklődéssel kísérte az Erdélyből érkezett Szentegyházi Hagyományőrző Huszáregyesület nyolcfős csapatát is.  
 

Nyitókép: Az erdélyi huszárok a vendégekkel (Kecskés István felvétele)