2024. június 14., péntek

Ma megválasztják az új tartományi kormányt

A kormányalakító szerint Vajdaságnak a fejlődés egyik motorjának kell lennie

Ma tartja meg jelenlegi összetételében a második ülését a tartományi képviselőház. Az ülés napirendjén mindössze két pont szerepel: a tartományi kormány megválasztása és a parlament főtitkárhelyettesének kinevezése.

Április végén kiderült, hogy Maja Gojković lesz a tartományi kormányalakító, ezt sajtótájékoztatóján Miloš Vučević köztársasági kormányfő, a Szerb Haladó Párt vezetője jelentette akkor be. Maja Gojković Igor Mirovićot váltja a tartományi kormányfői tisztségben. Mirović – aki 2016 óta töltötte be ezt a pozíciót – két héttel ezelőtt bejelentette, hogy nem lesz tartományi kormányfő, s hogy – szavai szerint – ezentúl más téren tevékenykedik majd.

Maja Gojković a nemrégiben megválasztott új köztársasági kormányt megelőző mandátumokban négy éven át művelődésügyi miniszter volt, előtte pedig hat éven keresztül a köztársasági képviselőház elnöki tisztségét töltötte be. 2004 és 2008 között Újvidék polgármestere volt. Sokan máig vitatják és botrányosnak nevezik azt a döntését, amellyel át akarta helyeztetni a helyközi buszállomást a város szélére. Ez végül nem történt meg, s a beruházó csődbe ment. Korábban a tartományi parlament képviselője is volt.

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a minap közösségi hálózaton tett bejegyzésében közölte, hogy a tartományi kormányban Szakállas Zsolt helyett, aki mostantól a vajdasági képviselőház főtitkárhelyettese lesz, Ótott Róbert tölti be az oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkári, valamint a tartományi kormány alelnöki tisztségét. Ennek alapján a nyilvánosság választ kapott a parlament mai napirendjének második pontját érintő személyi kérdésre is.

Maja Gojković tartományi kormányalakító várható kinevezése kapcsán azt nyilatkozta, hogy kabinetje munkáját a következő négyéves mandátumban egyrészt a megkezdett beruházások folytatása, másrészt új nagyberuházások elindítása határozza majd meg. Megfogalmazása szerint a befektetések elsősorban a közlekedési, kommunális infrastruktúra fejlesztését érintik majd, de környezetvédelmi, oktatási, művelődési, szociális védelmi projektumok is megvalósulnak. Gojković szerint a tartomány a fejlődés egyik motorját jelenti majd a köztársasági hatalmi szinttel és más szintekkel együttműködve.

– Minden kivitelezés előtt álló projektumnak az a célja, hogy szem előtt tartsa Vajdaság minden polgárának az érdekét, mindenkinek a jóllétét, fejlődését szavatolja. Meggyőződésem, hogy a következő kormányzati ciklus sikeres lehet az erőforrásainknak a felhasználásával, és nagy löketet adhatunk céljaink elérése érdekében tett erőfeszítéseink sikerességéhez, s minden olyan probléma megoldásához, amely ma Vajdaság és Szerbia számára kihívást jelent – fogalmazott leendő kormánya céljaival kapcsolatban a Dnevniknek nyilatkozva.

Maja Gojković lesz egyébként az első nő, aki tartományi kormányfői tisztséget tölthet be. Köszönetet mondott Mirovićnak az eddig elvégzett munkájáért, amely meglátása szerint eredményes volt a társadalmi élet minden területén.

A tartományi kormány új összetételének teljes névsorát a mai ülésen hozzák nyilvánosságra. A távozó kabinetnek a kormányfő mellett még 13 tagja, azaz titkára volt, közülük négyen kormányfőhelyettesi tisztségben is.

Mint ismeretes, a tartományi parlament előző ülésén Juhász Bálintot, a VMSZ Intézőbizottságának elnökét választották meg házelnökké, s kinevezték a parlament alelnökeit is.

Nyitókép: A mai ülésen kiderül a tartományi kormány új összetételének teljes névsora