2024. május 18., szombat

A belgrádi választások nem téma

A hatalom az ODIHR-ajánlásokra korlátozódik, az ellenzék pedig demokratikus és igazságos feltételeket vár el már június 2-án is

Elfogadok minden javaslatot arra vonatkozóan, hogy a választási feltételekre vonatkozó ODIHR (az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala) ajánlásai kapcsán folytathassuk a munkát – emelte ki csütörtökön Ana Brnabić, a köztársasági képviselőház elnöke tegnap a választási feltételek javítását célzó konzultációs megbeszéléseket követően, amelyről távozott az ellenzék nagy része. Tettüket azzal magyarázták, hogy a hatalom továbbra sem a választási feltételek javításáról tárgyal, a megbeszélés bohózattá változott, a nemzetközi vendégeknek szolgáltattak csupán előadást. Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság Pártja képviselője hangsúlyozta, semmi értelme a választási feltételeken azután változtatni, hogy kiírták a belgrádi választásokat. Amíg nem halasztják el a választásokat és nem alkalmazzák az ODIHR-ajánlásokat, nem hajlandóak részt venni a közös munkában.

Ana Brnabić házelnök csütörtökre hívta össze a parlamenti pártok képviselőit, hogy folytassák az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) megfigyelőmissziója december 17-én megtartott választások kapcsán megfogalmazott ajánlásai implementálását érintő megbeszéléseket. A parlamenti pártok többsége megjelent az ülésen, kivételt képezett az Ökológiai Felkelés és az Új Szerbiai Demokrata Párt, valamint a Szerb Királyság Megújhodási Mozgalom alkotta Nada koalíció. Ez utóbbi koalíció kiemelte, a választásokat a házelnök már kiírta, a választási feltételeket nem lehet módosítani. A tárgyalásokat figyelemmel követte több civilszervezet, így a Transparentnost, a CRTA és a CeSid is, valamint több nagykövet is jelen volt, például Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete, illetve Emanuel Giaufret, az Európai Unió szerbiai missziójának vezetője.

A tárgyalás végül azzal szakadt meg, hogy a Szerbia az erőszak ellen koalíció pártképviselői távoztak az ülésről.

Ana Brnabić az ülést követő sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a külföldi vendégek is láthatták az ellenzék komolytalanságát. Mint mondta, Marinika Tepić előre elkészített beszédet mondott el, amit elküldött a médiának is, majd a kollégáival vissza-visszatért a helyhatósági választások témájára és Brnabić szavai szerint az egész párbeszéd ultimátummá változott, miszerint a hatalmi pártok vagy elfogadják az ellenzék által megfogalmazott követeléseket, vagyis a belgrádi önkormányzati választásokat és minden önkormányzatban várható választást egy napon tartják meg, vagy az ellenzék nem vesz részt a további tárgyalásokban. Brnabić kiemelte, az ellenzék még a zárszót sem várta meg, elhagyta a tárgyalótermet. Sajtótájékoztatón így arra kérte az ellenzéket, ma 12 óráig jelöljék ki azt a tagot, akit a választói névjegyzék revízióját és követését végző bizottságba jelölni szeretnék, illetve fogalmazzák meg, milyen feltételek mellett és miről szeretnének tárgyalni az ODIHR-ajánlások közül. Mint folytatta, ő hajlandó alkalmazkodni minden elváráshoz, csakhogy ezeket az ajánlásokat implementálni tudják, ugyanis a hatalom és az ellenzék között konszenzus létezik azzal kapcsolatban, hogy az ajánlások a jobb választási feltételekhez járulnak hozzá. Újságírói kérdésre azonban elmondta, a belgrádi önkormányzati választások dátuma kapcsán nincs miről tárgyalni, az ezzel kapcsolatos követeléseket nem tudja elfogadni, a választásokat ugyanis kiírta.

A parlamenti pártok frakcióvezetői napirendjén tegnap több fontos törvény: a parlamenti képviselők megválasztásáról szóló, az önkormányzatokról szóló, a politikai pártok finanszírozásáról szóló, a korrupcióellenes törvény és az alkotmánybíróságról szóló törvény szerepelt, hogy eleget tudjanak tenni 7 ODIHR-ajánlásnak.

Az ellenzék közül az első, aki elhagyta a tanácstermet tegnap Miroslav Aleksić, a Szerbiai Népi Mozgalom elnöke volt. Az újságíróknak azt nyilatkozta, a hatalom nem szándékozik eleget tenni egyetlen feltételnek sem, hogy június 2-án igazságos és demokratikus választásokra kerüljön sor. Nemsokára kísérték őt a Szerbia az erőszak ellen koalíció képviselői is, akik ezt követően közös sajtótájékoztatót tartottak. Mindannyian Aleksić megállapítását erősítették meg, és egyetértettek abban, hogy csak tovább mélyült a politikai válság. Abban már nem egységesek, hogy bojkottálják-e a belgrádi választásokat. Biljana Đorđević, a Zöld Baloldali Front képviselője szerint felmerül a kérdés, hogyan folytatni tovább a politikai küzdelmet tisztességtelen körülmények között, Marinika Tepić ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatalom rovására megy, ha a két legnagyobb ellenzéki szerveződés, a Szerbia az erőszak ellen és a Nada koalíció nem vesz részt az előttünk lévő választásokon.

Az újságírók mikrofon elé állították a megfigyelőként jelen levő Christopher Hill nagykövetet is, aki röviden azt üzente, hogy a nemzetközi közösség nem támogatja a választások bojkottját. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ilyen tárgyalások az ellenzék és a hatalom között nagyon fontosak, ugyanakkor nagyon nehezek is.

– Megfigyelőként voltam jelen, de mindenkinek érdeke, hogy Szerbiának sikerüljön véghezvinni az ODIHR ajánlásait – mondta Hill. 

Nyitókép: A konzultáció részvevői, amíg az ellenzékiek nem vonultak ki a teremből (Fotó: Beta)