2024. május 29., szerda

Lejáratni igyekeznek a ProGlast

Ivanka Popović: A kezdeményezés a szabad véleménynyilvánítást népszerűsíti

A ProGlas kezdeményezés köré csoportosuló közéleti személyiségek elsősorban azokat a polgárokat kívánják megszólítani, akik elégedetlenek – emelte ki Dragan Bjelogrlić színész, rendező, a ProGlas kezdeményezés egyik alapítója. Szavai szerint az aktuális hatalom veszélyforrásként tekint arra, hogy az elégedetleneket aktivizálni próbálják. Mint a Nova S Utisak nedelje című műsorában elmondta, az aktuális hatalom támadást indított a kezdeményezés megalapítói és maga a kezdeményezés ellen is.

Bjelogrlić szerint a rezsim képviselői minden rendelkezésre álló eszközt bevetnek, hogy diszkvalifikálják a ProGlas-kezdeményezést. Rámutatott, az elégdetlenség jelen van a hatalmi pártok tagjai körében is, és hangsúlyozta, hogy a ProGlas senkinek sem sugallja, kire szavazzon. Úgy véli, a rezsim épp ezt ítéli veszélyesnek. A napokban tartott lakossági fórumaikat rendre valamilyen ellenséges megnyilvánulás is követte.

Ivanka Popović, a Belgrádi Egyetem Műszaki és Kohászati Karának professzora, szintén a ProGlas kezdeményezés alapítója leszögezte, a kezdeményezésük által megfogalmazottak nem ellenzéki dokumentum.

– A szabad akaratról beszélünk, arról, hogy minden polgár szabadon nyilváníthat véleményt. Mi ezt képviseljük, nem az irányított szavazást – hangsúlyozta Popović.

Mint arról a kezdeményezés beszámolt, eddig több mint 123 ezren támogatták aláírásukkal a felhívást, amellyel arról szeretnék meggyőzni a polgárokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a december 17-i választásokon. Közöttük nagy számban vannak orvosok, egészségügyi dolgozók, nyugdíjasok, egyetemi tanárok, tanárok, színészek, zenészek, bírák, ügyvédek, vállalkozók, építészek, mezőgazdászok, sofőrök, állatorvosok, könyvelők… A ProGlas azokat szeretné mozgósítani, akik szabad és normálisabb országban szeretnének élni. Arra ösztönzi őket, hogy küzdjék le a félelmeiket, bizalmatlanságukat, és együttes erővel tegyenek az ország jövőjéért.

A ProGlast kezdeményezői Ljubomir Simović, Vladimir Kostić, Ivanka Popović, Miodrag Majić, Miodrag Jovanović, Dragan Bjelogrlić, Vladica Cvetković, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srđan Golubović, Biljana Stepanović, Filip Ejdus Tamara Džamonja Ignjatović és Petar Peca Popović.

Nyitókép: N1/Képernyőfelvétel