2023. december 7., csütörtök

Történelmi múltra alapozott kapcsolatok

Felmerült a Vajdaság és Nordland közötti diákcsereprogram újjáindításának lehetősége

A fennálló baráti kapcsolatok további elmélyítésében állapodtak meg tegnap a tartományi parlamentben megtartott újvidéki találkozó során a vajdasági és a norvégiai Nordland régió küldöttségében vendégeskedő tisztségviselők. A delegációt Damir Zobenica, a vajdasági képviselőház alelnöke fogadta. Nordlandot a régió elnöke, Kari Anne Bøkestad Andreassen képviselte. A tartományi parlament alelnökei, Aleksandar MaletićNemanja Zavišić és Aleksandar Đanković, továbbá főtitkára, Sandra Stojković is jelen volt a megbeszélésen, melyen az évtizedek óta tartó jó kapcsolatok megtartására helyezték az egyik fő hangsúlyt.

A folyamatos munkalátogatások, a közös történelmi múlttal rendelkező helyi önkormányzatok közötti kapcsolatok újjáélesztése, elsősorban Nagykikinda és Narvik között, valamint a közös tevékenység az Európai Régiók Közgyűlésében (AER) megszilárdították a kapcsolatokat és azt a szándékot, hogy tovább fejlesszék azokat, hangsúlyozta Zobenica. Kiemelte, hogy a szerb nép nagyra értékeli Norvégia viszonyulását a második világháború alatt a „Véres úton” elhunyt több mint 2200 hazai áldozat iránt, ezt a viszonyulást ugyanis a mély tisztelet és elismerés jellemzi. Elmondta, hogy Szerbia polgárai meglehetősen pozitív hozzáállást tanúsítanak Norvégiával kapcsolatban, baráti, fejlett országként tekintenek arra, amely számos témában példaként szolgálhat. Különösen nagyra értékelik a Norvégiától a kilencvenes években kapott állandó humanitárius támogatásokat is, fejtette ki az alelnök.

– Az a benyomásom, hogy Szerbiában Norvégiát sikeres, szorgalmas polgárok lakta országként látják, amelyre nemcsak gazdasági, hanem értékrendbeli vonatkozásban is példaként tekinthetünk. A két ország magas szintű kiváló kapcsolata mellett fontos az alacsonyabb, helyi önkormányzati szinteken zajló együttműködés fejlesztése is, érdekeltek vagyunk abban, hogy – hatáskörünknek megfelelően – új közös programokat és projektumokat indítsunk – fejtette ki Zobenica, aki felkérte Nordland képviselőit arra, hogy közösen tegyenek erőfeszítéseket a diákcsereprogram újbóli elindításáért, amely a hetvenes években még sikeresen működött.

Kari Anne Bøkestad Andreassen hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az új, fiatalabb generációk is megismerjék a Nordland és Vajdaság közötti történelmi körülményeket és baráti kapcsolatokat, mint mondta, biztos benne, hogy az együttműködés elmélyítésére irányuló kölcsönös vágy a jövőben hozzájárul majd a két régió közötti tapasztalatcseréhez és további közeledéshez.

Nyitókép: Fotó: Ótos András