2024. június 13., csütörtök

A közös jövő fontos állomása

Szerbia és Vajdaság is örömmel és várakozással tekint a magyar uniós elnökség időszakára

A Szerbia és Magyarország közötti együttműködés rendkívül magas szinten van, a két ország stratégiai célja, hogy erősítse baráti és partnerségi viszonyát, valamint közös projekteket fejlesszen ki, hangzott el azon a mai újvidéki találkozón, melyen Maja Gojković vajdasági kormányfő fogadta Magyar Józsefet, Magyarország belgrádi nagykövetét. Ezt támasztja alá a dinamikus gazdasági együttműködés és a kereskedelmi forgalom folyamatos növekedése, tették hozzá, valamint az országok közös munkája több jelentős projekten, köztük a Belgrád–Budapest gyorsvasút építésében is.

– Vajdaság az eddigiekben már számos konkrét projektet valósított meg magyar partnerekkel együttműködve, a tartomány kész tovább fokozni az együttműködést különböző területeken, hogy ezáltal is támogassa azt a magas szintű politikai együttműködést, amely az országok közötti szinten létezik – értékelte Maja Gojković.

Gojković és Magyar egyetértett abban, hogy az új beruházások vonzása, a szerb és a magyar vállalkozók további összekapcsolása, a gazdasági kamarák és a fejlesztési ügynökségek együttműködése, valamint közös infrastrukturális projektek megvalósítása érdekében kell a továbbiakban is dolgozni. Gojković elmondta, hogy eddig Vajdaság területén magyar vállalatok 324,5 millió eurót fektettek be, jelenleg több mint 7400 embert foglalkoztatnak, de a tartomány továbbra is szívesen fogad minden új beruházást.

 

A megbeszélés témája volt a közös uniós projektek kezelése, de a magyar elnökség jelentősége is (Fotó: Ótos András felvétele)

A megbeszélés témája volt a közös uniós projektek kezelése, de a magyar elnökség jelentősége is (Fotó: Ótos András felvétele)

A beszélgetés során megállapították azt is, hogy határozott kölcsönös támogatásra és aktív részvételre számíthatnak szerb és magyar részről is a határokon átnyúló projektek és az európai uniós alapokból pénzelt kezdeményezések. A kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei megvannak azonban a gazdaság és infrastruktúra mellett a kultúra és az oktatás terén is, hangzott el a találkozón a tartományi kormányban. Gojković és Magyar hangsúlyozta a vajdasági magyar közösség fontos szerepét Szerbia és Magyarország szövetségében és az egyre szorosabb együttműködésben. A tartományi kormányfő rámutatott arra, hogy kabinetje gondoskodik minden nemzeti kisebbség helyzetének javításáról, finanszírozza a nemzeti tanácsok munkáját is. Különböző támogatási programok révén a szerbiai nemzeti kisebbségek teljes támogatást élveznek az identitás megőrzéséhez, hagyományaik ápolásához, anyanyelvükön történő oktatásukhoz és kultúrájuk fejlesztéséhez.

A megbeszélésen úgy értékelték, hogy Magyarország közelgő elnöksége az Európai Unió Tanácsában, július 1-jétől, fontos Szerbia számára.

– Nagyra értékeljük Magyarország támogatását Szerbia európai csatlakozási folyamatában, hisszük, hogy a bővítés kérdése előtérbe kerülhet a magyar soros uniós elnökség ideje alatt – közölte Maja Gojković, majd köszönetet mondott Magyarországnak, mely az egyetlen olyan EU-tagállam volt, mely ellenezte a Srebrenicában elkövetett népirtásról szóló ENSZ-közgyűlési határozat elfogadását az Egyesült Nemzetek New York-i Közgyűlésén.

 

Nyitókép: Ótos András felvétele