2024. június 14., péntek
VÁLASZTÁSOK 2024

Kiállni a magyarság érdekeiért Nyugat-Bácskában is

Kedden közösségi találkozót tartott a Vajdasági Magyar Szövetség Zomborban, a Magyar Polgári Kaszinóban.

A fórumon jelen volt Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke, a köztársasági parlament frakcióvezetője, Kovács Elvira, a Szerbiai parlament alelnöke, Deli Andor, Európai parlamenti képviselő, a VMSZ tanácsának tagja, Lálity Urbán Emese, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium államtitkára, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, dr. Úri Emese, a VMSZ zombori képviselőjelöltje, köztársasági parlamenti képviselő, Sövény Rudolf, a Szabadka városi képviselő-testület tanácsnoka, továbbá helyi tisztségviselők, önkormányzati jelöltek.

Dr. Pásztor Bálint a közösségi találkozó, a közelgő választások tétje kapcsán az alábbiakat nyilatkozta:

– Itt, a nyugat-bácskai szórványban teljes mértékben egyértelmű, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségen kívül senki más nem küzd azért, hogy a magyarok magyarként élhessenek és a hagyományaikat, a nyelvüket, az intézményeiket óvni és fejleszteni tudják. Ezért fontos, hogy Apatin községben, Zombor város területén és a környező falvakban is vasárnap minél többen a VMSZ-t támogassák – hangsúlyozta az elnök.

A fórumon a jelenlévőket Péter István, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke, az apatini lista vezetője köszöntötte.

Dr. Goretity Vámoser Györgyi a VMSZ zombori listavezetője a jelöltekről, a programról az alábbiakat mondta:

– A VMSZ az egyetlen olyan párt, amely önállóan indul Zomborban az önkormányzati választásokon. Huszonegy személy van a listán, amelyet úgy állítottunk össze, hogy a környező falvak is képviselve legyenek, illetve nagyon odafigyeltünk arra, hogy fiatalok is szerepeljenek a listán. Szeretnénk folytatni a megkezdett munkát, az infrastrukturális beruházásokat, az előírásoknak megfelelő ivóvíz biztosítását. A 2020-as választások óta megvalósultak fejlesztések, így a Kerény és Bácsgyulafalva útszakasz, továbbá a zombori Egészségház felújítása, a Monostorszeg és Bácskertes (Kupuszina) közötti út kiépítése, a bezdáni színházépület visszajuttatása a közösség tulajdonába. Az elmúlt négy évben öt képviselője, egy segédpolgármesteri, egy városi tanácstag helye volt a VMSZ-nek a zombori önkormányzatban – mondta a listavezető, aki három mandátumban töltött be frakcióvezetői posztot a zombori városi képviselő-testületben.

Dr. Úri Emese a közösségi találkozó alkalmával hangsúlyozta a vajdasági, a nyugat-bácskai magyar közösségek, sajátos jellegében megnyilvánuló erejét, a hathatós érdekképviselet hozta eredményeket.

Mindezt megerősítette a hozzászólások idején egy vendég, Tóth Gábor, a bajai Szent Rókus kórház igazgatója, aki különböző egészségügyi projektumok kapcsán működik együtt a zomboriakkal. 

Nyitókép: Közösségi találkozó Zomborban (Ótos András felvétele)