2024. május 18., szombat

Nehezen jutnak ingatlanhoz a fiatalok

Egyre több a fiatal az ingatlanvásárlók között, persze ők azok, akiknek állandó, jól fizetett munkahelyük van. Azonban legtöbbjüknek egy saját ingatlan még mindig csak álombeli célkitűzés.
A legtöbben 31 éves koruk után hagyják el a szülői házat, ez hat évvel későbbre esik, mint az Európa Uniós átlag, derül ki az Eurostat felméréséből, amelyet a Szerbiai RTV mutatott be.
A harmincéven aluli fiatalok átlagkeresete 60.000 dinár körül mozog. A statisztikai adatokból kiderül, hogy a lakáshiteleket leginkább azok engedhetik meg maguknak, akiknek ettől valamivel magasabb a fizetése, ők pedig általában az információs-technológiai, a pénzügyi és a banki részlegeken dolgoznak, azonban a szakmát végzők keresete sem elhanyagolható, mint pl. az autó- és vízszerelő, vagy a szakács.
A közgazdászok úgy vélik, változtatni kell a gyakorlaton, és megoldást is ajánlottak. Véleményük szerint nagy segítség lenne az, ha az állam megkönnyítené a fiatalok hitelfelvételi lehetőségét. Ezt úgy tudná biztosítani, ha visszahozná az első alkalommal ingatlant vásárló fiatalok lakáshitel-részvételének támogatását. Az is megkönnyítené a helyzetüket, ha az állam korlátozná az önkormányzatok által felszámított telekadó és illetékek mértékét.
 

Nyitókép: Kevés fiatal engedheti meg magának a saját ingatlant (Pixabay illusztráció)