2024. május 18., szombat

Tüntetés a Szerbiai RTV épülete előtt

A Szerbiai RTV Takovo utcai épülete előtt ma tiltakozó megmozdulást tartott a Kreni-Promeni mozgalom, amelynek képviselői szerint a közszolgálati televízió hallgat, miközben a Rio Tinto vállalata „brutális kampányt” folytat. A tiltakozó felvonulás a vezérkar épülete előtt ért véget – írja a Vajdasági RTV.

Savo Manojlović, a Kreni-Promeni mozgalom kampányigazgatója elmondta, hogy a Szerbiai RTV-nek foglalkoznia kellett volna ezzel a témával és vitát kellett volna nyitnia, amit a köztájékoztatási törvény is előír.

Kijelentette, hogy a Rio Tinto sok rossz dolgot tett a világban, és nem fogja tiszteletben tartani a szerbiai törvényeket sem.

– Nem fogjuk engedni nekik, hogy ássanak – üzente Manojlović.

Hozzátette, hogy őket nem érdekli az amerikai nagykövetség, az EU, az orosz, vagy a kínai nagykövetségek érdekei.

– Követeljük, hogy a kínai vállalatok Kelet-Szerbiában tartsák tiszteletben ennek az országnak a törvényeit. Követeljük, hogy az amerikai nagykövet tisztelje ezt az országot. Nem érdekelnek bennünket az orosz kőolaj érdekek, csakis ennek az országnak az érdekeit tartjuk szem előtt – fogalmazott Manojlović.

Hozzátette, hogy most Belgrád az erkölcsöt védelmezi, valamint több mint 60 tudós és professzor állítja azt, hogy a Rio Tinto bányászati tevékenysége tönkre fogja tenni Szerbiát.

Nyitókép: Beta