2024. április 20., szombat

A Freedom House szerint Szerbiában folyamatosan csökken a polgári szabadságjogok érvényesülése

A Freedom House 2023-ra vonatkozó felmérése szerint Szerbiában a polgári szabadságjogok érvényesülése csökken, és ilyen tekintetben az ország vezető helyen szerepel nem csupán a régióban, hanem egész Európában.  

Szerbiában már 10 éve csökken a szabadságjogok érvényesülése, és a Freedom House kimutatása szerint az ország ilyen tekintetben jelenleg a 114. helyen áll a szervezet listáján. 

Az utóbbi időben Szerbia három pontot esett a listán, ami miatt azok közé az országok közé sorolták, amelyekben a demokrácia érvényesülése az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent. 

Alexandra Karppi, a Freedom House balkáni szakértője szerint az egyik oka a hanyatlásnak egyértelműen a nem régiben történt választási szabálytalanságok voltak. 

Ezek a tényezők mellett megemlítette még a közérdekű adatokhoz való hozzáférés problématikáját, az ellenzék képviselői és a hatalom kritikusai irányába tanúsított magatartást, de azt is, hogy a Szerb Haladó Párt folyamatosan megsérti a politikai jogokat és a polgári szabadságjogokat, nyomást gyakorol a független médiára, az ellenzékre, és civil szervezetekre egyaránt – közli a 021 hírportál. 


 

Nyitókép: Illusztráció (Pixabay)