2024. április 17., szerda

Közelebb kerültünk az olvasóinkhoz

Tordán hatalmas érdeklődés mellett zajlott le a Magyar Szó élőújsága

Szombaton este hatalmas érdeklődés mellett tartottuk meg Tordán a XXII. Tordai Művelődési Napok keretében napilapunk, a Magyar Szó élőújságát és mezőgazdasági mellékletének, a Magvetőnek a szokásos nyereményjátékkal egybekötött bemutatóját.

Az egybegyűlteket Dobai János, a tordai helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte. Kiemelte, hogy ennek a rendezvénysorozatnak régóta hagyománya a Magyar Szó-élőújság.
 

Dobai János, a tordai helyi közösség tanácsának elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket (Ótos András felvétele)

Dobai János, a tordai helyi közösség tanácsának elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket (Ótos András felvétele)

– Büszkék lehetünk arra, hogy a Magyar Szó már nyolcvan éve szolgálja a vajdasági magyarság ügyeit, tájékoztat a vajdasági magyarság mindennapi problémáiról, teszi mindezt magyar szellemiségben. Külön öröm a számomra az, hogy a szórványban élő magyarságról sem feledkezik meg, hisz bármikor bármi is történjék itt, Tordán, a Magyar Szó mindig biztosít teret arra, hogy arról beszámoljon – hangsúlyozta a tanácselnök.

Varjú Márta, napilapunk főszerkesztője, elmondta, hogy amióta ő a főszerkesztő, azóta minden Tordai Művelődési Napokra ellátogat a Magyar Szó csapata.

– Az élőújság-sorozataink szinte mindig Tordán kezdődnek. Már az elődeinket is foglalkoztatta a tájolás, az élőújság mint az újság népszerűsítésének az egyetlen lehetséges eszköze. A mi célunk, hogy az olvasóinkkal személyes kapcsolatot vegyünk fel, megismerkedjünk velük, illetve szeretjük megtapasztalni azt, hogy abban az adott közösségben a helyiek milyen műsorral is tudnak kedveskedni az érdeklődőknek, mi pedig élőben bemutatjuk az újságunkat – magyarázta Varjú Márta.

Varga Attila a mezőgazdaságot érintő kérdésekről beszélgetett Juhász Attilával, a szerb kormány Mezőgazdasági Minisztériumának államtitkárával, Ótott Róberttel, a tartományi mezőgazdasági titkárság titkárhelyettesével, dr. Molnár Viktorral, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatójával, illetve Kiss Kornélia falugazdásszal (Ótos András felvétele)

Varga Attila a mezőgazdaságot érintő kérdésekről beszélgetett Juhász Attilával, a szerb kormány Mezőgazdasági Minisztériumának államtitkárával, Ótott Róberttel, a tartományi mezőgazdasági titkárság titkárhelyettesével, dr. Molnár Viktorral, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatójával, illetve Kiss Kornélia falugazdásszal (Ótos András felvétele)

A főszerkesztő a hallgatóságot emlékeztette arra is, hogy a Magyar Szó idén nyolcvanadik születésnapját ünnepli.

– Egy hosszú ünnepségsorozatot tervezünk, ami december végén fog kicsúcsosodni. Az első számunk 1944. december 24-én jelent meg akkor még Szabad Vajdaság néven, majd 1945. szeptember 27-én a napilap felvette a Magyar Szó nevet. Elődeink a feliratot régiesebb betűkkel írták ki, mi ezen picit változtattunk. Arról is döntöttek, hogy vasárnaponként a felirat piros, a többi napon pedig fekete legyen. Idén, mivel az ünnep évébe léptünk, úgy döntöttünk, hogy minden nap piros lesz a Magyar Szó felirat, és szerintem e mellett a döntés mellett ki is fogunk tartani. Valamikor a Magyar Szó szombaton és vasárnap is megjelent. A vasárnapi újságnak egy külön nimbusza volt. Egy a hetvenes évekből fennmaradt kimutatás szerint a vasárnapi újság minden második vajdasági magyar háztartásba eljutott, a hétköznapokon megjelent lapok pedig minden harmadik háztartásba eljutottak. A piros színű felirat a Magyar Szó védjegye, ezt használjuk logóként is, erről ismernek meg bennünket – hangsúlyozta, majd kitért arra is, hogy a nyolcvan év során számos felirat állt a fejléc alatt.

A tordai Kincsünk középső tánccsoport moldvai táncokat táncolt (Ótos András felvétele)

A tordai Kincsünk középső tánccsoport moldvai táncokat táncolt (Ótos András felvétele)

Az utolsó változás 2020 szeptemberében történt, azóta A vajdasági magyarság napilapja felirat szerepel ott a Közéleti napilap helyett.

– Én már a kilencvenes években is azon gondolkodtam, hogy tulajdonképpen kinek is írjuk mi ezt az újságot, hogy mi lenne ott a leghitelesebb felirat, és ezekre a kérdésekre mindig is az volt a válaszom, hogy hát a vajdasági magyarságnak, az újság értük van, a vajdasági magyarság pedig elfogadta és megszerette a lapot. Úgy gondolom, hogy az utóbbi évek során közelebb kerültünk az olvasóinkhoz. Magyar szellemiségben készítjük el az újságot, és hozzánk, vajdasági magyarokhoz szól, mindarról, ami bennünket érint, érdekel, napi örömeinkről, gondjainkról. A Kárpát-medencében mi vagyunk az egyetlen magyar nyelven megjelenő napilap, amelyik megszakítások nélkül, folyamatosan megjelent az elmúlt nyolcvan év során, zárta gondolatait Varjú Márta. 

A tordai Kincsünk leánykórusa (Ótos András felvétele)

A tordai Kincsünk leánykórusa (Ótos András felvétele)

Vidács Hajnalka újságíró a Magyar Szó Naptár című kiadványát mutatta be. Hangsúlyozta, hogy ez a kötet az elmúlt évek során a vajdasági magyarság körében az egyik legkeresettebb és legnépszerűbb kiadvány lett. Arra is kitért, hogy a könyv azt a magyar szellemiséget tükrözi, amit az anyalap is képvisel. Fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy a Naptár  a Magyar Szó nyolc évtizedének a jegyében fogant.

Kállai Göblös Nikoletta újságíró Hugyik Richárddal, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának kulturális ügyekkel megbízott tagjával készített exkluzív interjút a pénteki magyar nemzeti tanácsi ülésén elfogadott kulturális stratégia fontosságáról és céljáról, amit napilapunk későbbi számában közlünk.

Népszerűnek bizonyultak Magyar Szó kiadványai (Ótos András felvétele)

Népszerűnek bizonyultak Magyar Szó kiadványai (Ótos András felvétele)

A Magvető több egy mellékletnél, hiszen az elmúlt évek során mindig igyekezett közvetlen kapcsolatot fenntartani a mezőgazdasági termelőkkel, élőújságok sorát szervezve meg Vajdaság legtöbb településén, amiben nagyon nagy szerepet vállalt Varga Attila szerkesztő, aki elmondta, hogy ezeken az élőújságokon megpróbálnak a gazdákon segíteni.

– A Magvetővel már tizenhét éve járjuk a településeket, és ez alatt az idő alatt több mint háromszáz élőújságot tartottunk. Mi addig, amíg hívnak bennünket, járni fogjuk a terepet, minden településre el fogunk jutni, mert az életben naponta szembesülhetünk a mezőgazdaságot érintő problémákkal, melyekkel azért is foglalkozom, mert magam is termelő vagyok  – magyarázta Varga Attila, aki a továbbiakban időszerű mezőgazdasági kérdésekről beszélgetett vendégeivel.

Juhász Attilával, a szerb kormány Mezőgazdasági Minisztériumának államtitkárával a területalapú támogatások kifizetéséről, illetve az üzemanyagra vonatkozó támogatásról, Ótott Róberttel, a tartományi mezőgazdasági titkárság titkárhelyettesével a legújabb tartományi támogatásokról, külön felhívva a figyelmet az öntözőrendszerekhez kérhető napelem-támogatásra, amit a tartományi energetikai titkárság írt ki a mezőgazdasági termelők számára, illetve a túlfizetett vízlecsapolási illeték átütemeztetési lehetőségéről, amit a termelők 2023 folyamán fizették be, dr. Molnár Viktorral, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatójával a termelők befektetési kedvéről, illetve az alaphoz kötődő támogatásokról, Kiss Kornélia falugazdásszal pedig a tordai termelőket érintő problémákról beszélgetett. 

Az élőújság hatalmas érdeklődés mellett, jó hangulatban zajlott le. A Magyar Szó csapata szeret Tordára járni, mert a tordaiak nagyon vendégszeretőek, sőt, mint ahogyan az kiderült, napilapunkat is szívesen veszik a kezükbe.

– Mi a keddi és a csütörtöki Magyar Szót vásároljuk meg. A helyi és a környékbeli hírek, riportok és tudósítások elolvasása mellett a földműveléssel kapcsolatos kérdéseinkre mindig választ kapunk a Magvetőből, a Tarka Világot pedig igazán sokoldalúnak tartjuk a keresztrejtvényekkel, az érdekességekkel, a műsorújsággal és a lakberendezési tippekkel együtt, otthon mindenki megtalálja a számára érdekes témát. Fontosnak tartjuk a nyomtatott újságot, mert abban egyszerűbb visszakeresni a szükséges információkat – mondta a tordai Sári Enikő.

Hatalmas érdeklődés övezte a Magyar Szó-élőújságát (Ótos András felvétele)

Hatalmas érdeklődés övezte a Magyar Szó-élőújságát (Ótos András felvétele)

– Én évtizedek óta minden nap megveszem a Magyar Szót, 1983-tól 2009-ig a Sport rovat tudósítója is voltam Tordáról és Nagybecskerekről. Ez maradt a kedvenc oldalam, de figyelemmel kísérem a kül- és belpolitikai híreket, a vajdaságot érintő kulturális, mezőgazdasági és gazdasági témájú tudósításokat is – mondta Lázár Jenő.

A rendezvényen napilapunkat képviselte még Ótos András fotóriporter és Bágyi Sándor, a terjesztőosztály munkatársa. A közönség soraiban ült Tóbiás József, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője is.

A műsor keretében a tordaiak részéről a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Kincsünk leánykórusa és a középső néptánccsoportja, illetve Kószó Apollónia zongoraművész és Csíkos Aleksandar trombitavirtuóz lépett a színpadra, a törökbecseiek részéről pedig a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület Csalogató és Parapács néptáncegyüttesei szórakoztatták a közönséget. A műsor előtt egy fotókiállítást is megnyitottak Lukács Attila és a Nature Photographers Group természetfotóiból. Erről, és az élőújság további érdekességeiről napilapunk egy későbbi számában részletesebben is beszámolunk. 

Az íráshoz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el. 

Nyitókép: Varjú Márta főszerkesztő napilapunkat mutatta be (Fotó: Ótos András)