2024. február 25., vasárnap

Hazatért Heléna

A súlyos, daganatos betegséggel Olaszországban kezelt Varga Heléna, akinek a gyógyulásáért egész Vajdaság egy emberként izgult, hazatérhetett. 

Miután a szív és a tüdő közé ékelődött, hatalmas daganat legnagyobb részét decemberben eltávolították, a további vizsgálatok kimutatták, hogy Helénának már csak háromhavi ellenőrzésekre kell visszatérnie az olasz egészségügyi intézménybe.

Hazatéréséről Facebook-bejegyzésben tájékoztatták a nyilvánosságot a szülők.

„Hazaértem. Mostantól láthatsz engem Temerin és más vajdasági települések utcáin sétálni, biciklizni. Ha találkozunk, nem biztos hogy tudni fogom, hogy te ki vagy és hogy te is segítettél, izgultál értem. Ezért szeretném itt mégegyszer megköszönni Neked mindezt. Az orvosok szerint nincs szükségem újabb kezelésre, mostmár csak háromhavonta fogok ellenőrzésekre járni. Remélem, hogy az elmúlt 9 hónap eseményei csak rossz emlékek maradnak számomra, és ezek után gondtalanul telik majd a gyerekkorom." – írja a bejegyzésben.  

Mint arról lapunk oldalain és honlapunkon is többször beszámoltunk, Heléna mindössze 16 hónapos volt, amikor a rosszindulatú daganatot, az úgynevezett neuroblastoma nevű betegséget diagnosztizálták nála. A hatalmas daganat azért is veszélyes volt, mert a gerincvelőre is átterjedt. Mivel a műtéti eltávolítását Szerbiában egy intézmény sem vállalta, a szülők a közösséghez fordultak segítségért, hogy külföldön gyókezeltethessék a kislányt. 

A hatalmas összefogásnak köszönhetően a ma már két éves kislány élete talán visszatérhet a rendes kerékvágásba.