2024. június 22., szombat

A párbeszéd jelenti az egyedüli kiutat a válságból

Aleksandar Vučić államfő Boris Pistorius német védelmi miniszterrel folytatott megbeszélést Belgradban, írja a b92.net.

Vučić kijelentette, hogy a tárgyalás nyitott és őszinte volt, ez pedig elégedettséggel tölti el.

– Németország a legnagyobb gazdasági partnerünk, az első helyen állnak. A második a Kínai Népköztársaság. A kivitelünk 1 milliárd 100 millió eurót tesz ki, összeségében pedig mintegy 11 milliárd euró. Ez bizonyítja Németország jelentőségét a számunkra. Szerbiának minden környező nyugat-balkáni országnál nagyobb a GDP-je, azonban folytatnunk kell a fejlődést – mondta az államfő.

– Németország Koszovó függetlenségének egyik legfőbb szószólója, nekünk pedig teljesen más az álláspontunk. Ennek ellenére megértjük, hogy a párbeszéd jelenti az egyedüli kiutat a válságból – jelentette ki egyebek mellett Vučić.

Pistorius elmondta, hogy a beszélgetés rövid, de őszinte volt, és köszönetet mondott Vučić elnöknek.

– Közös érdekünk, hogy béke és jólét uralkodjon a Nyugat-Balkánon. Szerbia fontos gazdasági tényező és fontos partnere Németországnak – mondta.

Továbbá kijelentette azt is, hogy nagy fejlődési lehetőséget lát a balkáni térségben.

A német védelmi miniszter hozzátette, Aleksandar Vučić biztosította arról, hogy Szerbia részéről a békére és a stabilitásra fognak törekedni, ami a Koszovói kérdéseket illeti.

Pistorius Szarajevóból érkezett Belgrádba, két napja pedig Pristinában tartózkodott, ahol találkozott a koszovói illetékesekkel is.

Nyitókép: Beta