2024. április 25., csütörtök

A szerbiai fiatalok fele szorongással küzd és legalább ennyien hagynák el az országot

Szerbiában a fiatalok fele esetében elmondható, hogy szorongással küzd, minden második fiatalt már érte valamilyen fizikai erőszak, és egyre többen vannak, akik az erőszakos cselekedetekre jóváhagyóan tekintenek – ez derül ki a szerbiai fiatalok helyzetét és igényeit vizsgáló éves jelentésből.

A diplomájuk megszerzése után átlagosan két évet várnak, míg munkához jutnak. Továbbra is magas a munkanélküli fiatalok száma. Több mint 50 százalékuk nem keres pénzt, és a munkaviszonyban lévők közül csak nagyon keveseknek van az átlagos fogyasztói kosár feletti fizetése – nyilatkozta Miljana Pejić, a Fiatalok Ernyőszervezetének képviselője.

A fiatalok fele gyakran érez szorongást, 70 százalékuk küzd stresszel – derül ki a jelentésből. Az egyetemi hallgatók helyzetét nehezíti az is, hogy megnövekedtek az albérleti árak, az egyetemi kollégiumokban pedig kevés hely van, ezért sokaknak dolgozniuk kell, hogy az egyetemi tanulmányaik mellett eltarthassák magukat. Több mint egyharmadukat ért már fizikai és digitális erőszak, egynegyedüket verbális, egyötödüket szexuális. Aggasztó, hogy 40 százalékuk az erőszakra jóváhagyóan tekint…

A tavaly végzett felmérés szerint a fiatalok fele továbbra is elhagyná az országot – közli a Szerbiai RTV.

Nyitókép: svejeok.rs